Προβοκάτσια από ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος εναντίον της Βενεζουέλας

Στην δημιουργία εντυπώσεων και την κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης στην Βενεζουέλα, φαίνεται να αποσκοπούσε η προσπάθεια έξι ευρωβουλευτών να επισκεφθούν τη χώρα, αποδεχόμενοι “επίσημη πρόσκληση” της αντιπολίτευσης την οποία δεν είχε εγκρίνει η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Οι αρχές της Βενεζουέλας αρνήθηκαν την είσοδο σε έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφτασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ την Κυριακή. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι προχώρησε σε αυτή τη πράξη λόγω των «συνωμοτικών στόχων» της συγκεκριμένης επίσκεψης.

Πιο συγκεκριμένα οι έξι ευρωβουλευτές, που ανήκουν στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα επισκέπτονταν τη Βενεζουέλα ύστερα από πρόσκληση της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι η πρόσκληση γίνεται στο όνομα του «προσωρινού προέδρου» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται ούτε από τον ΟΗΕ αλλά ούτε και από την μεγάλη πλειονότητα των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο EFE, o επικεφαλής της αποστολής, Εστεμπάν Γκονθάλεθ Πονς, με μια σειρά από tweets υποστήριξε ότι οι αρχές τους κακομεταχειρίστηκαν, τους αφαίρεσαν τα διαβατήρια και τους εκδίωξαν από την χώρα επειδή, όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Μαδούρο δεν τους θέλει εκεί.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα απάντησε μέσω του ίδιου μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ειδοποιηθεί προ ημερών πως δεν θα γίνει δεκτή στη χώρα και παράλληλα ανέφερε πως η επίσκεψη έχει συνωμοτικούς στόχους και πρόσθεσε ότι η Συνταγματική Κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν θα επιτρέψει στην «ακραία ευρωπαϊκή δεξιά να διαταράξει την ειρήνη και την σταθερότητα της χώρας».

Η είδηση λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι τα ίδια ΜΜΕ τηρούσαν σιγή ιχθύος όταν το κράτος του Ισραήλ απαγόρευε κατ’ επανάληψη σε αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκοπός της επίσκεψης τότε ήταν η διαπίστωση του μεγέθους της ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει προκληθεί από τον δεκαετή και πλέον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Μεταξύ των ευρωβουλευτών στους οποίους απαγορεύθηκε η είσοδος ήταν και η Σοφία Σακοράφα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ