Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Η τρίτη δημιουργία της ομάδας «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ», έπειτα από τα «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι – Η συγκρότηση ενός συλλογικού αγώνα την περίοδο ’60-’67» κάνει τη δια ζώσης πρεμιέρα του στην Αθήνα την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 21:45, στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Λ. Συγγρού 106).

Το «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» έκανε τη διαδικτυακή πρεμιέρα του στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πλέον παίρνει τον δρόμο του για τις δια ζώσης προβολές. Καθώς η είσοδος στην προβολή θα είναι ελεύθερη, σε περίπτωση που υπάρξουν πλεονάζοντες θεατές θα υπάρξει η δυνατότητα για δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ αμέσως μετά.

Περίληψη του ντοκιμαντέρ

Η λήξη του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκει χιλιάδες κατατρεγμένους αντάρτες και κατατρεγμένες αντάρτισσες στις σοσιαλιστικές χώρες, καθώς και στην εξορία. Την ίδια περίοδο σε συνθήκες φόβου και τρομοκρατίας νέα παιδιά από τα χωριά καταφθάνουν στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, διεκδικώντας ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο. Μεταξύ των επαγγελμάτων που ασκούν είναι οι χειρωνακτικές εργασίες, όπως αυτή της οικοδομής.

Ταυτόχρονα, στα μέσα της δεκαετίας του ’50 αποφυλακίζονται οι πρώτοι κομμουνιστές, οι οποίοι για να επιβιώσουν στρέφονται και εκείνοι προς τις οικοδομές, καθώς ήταν το μοναδικό επάγγελμα που δεν χρειαζόταν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Έρχονται σε επαφή με τους νέους που έχουν καταφθάσει στην πρωτεύουσα και με την αγωνιστική εμπειρία τους οργανώνουν και οργανώνονται σε σωματεία παλεύοντας για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και επιβίωσης.

Με σκληρό αγώνα οι μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις τους φέρνουν σημαντικές εργασιακές κατακτήσεις, όπως είναι η ασφάλιση, η εργασία σε συνεχές ωράριο, τα δωρεπιδόματα και το μπλόκο στην αστυνομική παρουσία στις συνελεύσεις τους. Ταυτόχρονα, το κίνημα των οικοδόμων ορθώνει και πολιτικό ανάστημα με αιτήματα, όπως την απόσυρση των βάσεων των ΗΠΑ, την ειρήνη, την έξοδο από την ΕΟΚ, το Κυπριακό κτλ.

Οι οικοδόμοι αποτέλεσαν την πρωτοπορία του ταξικού – εργατικού κινήματος, δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και διεκδίκησης σε μια μαύρη ιστορική περίοδο.

Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι (trailer) from Sillogiki Mnimi on Vimeo.

Συντελεστές

Έρευνα – Σενάριο – Σκηνοθεσία Γιάννης Ξύδας
Διεύθυνση φωτογραφίας – Κάμερα Ξενοφώντας Βαρδαρός, Αλέξανδρος Αριστόπουλος, Γιώργος Νούνεσης
Χειριστής drone Γιώργος Νούνεσης
Αφήγηση Αντώνης Αντωνίου
Voice over trailer Αντρέας Κοντόπουλος
Μοντάζ – Color Correction Γιώργος Νούνεσης
Επεξεργασία ήχου – Μιξάζ Νίκος Μπιτσιμέας, Γιώργος Αδάμ
Πρωτότυπη μουσική Αλέξης Καλοφωλιάς
Μουσικοί Αλέξης Καλοφωλιάς (μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, beats), Κωστής Ζουλιάτης (πιάνο, πλήκτρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Στέφανος Φλώτσιος (ακουστική/ηλεκτρική κιθάρα), Άγγελος Κώττας (λαούτο), Πάνος Κασιάρης (ηλεκτρική κιθάρα)
Επικοινωνία – Social media Σέβη Σαλαγιάννη
Δημιουργία – Διαχείριση ιστοσελίδας Πέτρος Στεργίου
Βοηθός έρευνας Χριστίνα Κονιάλη
Βοηθοί παραγωγής Μαρία Τσαγκαράκη, Νίκος Παππάς
Μετάφραση – Υποτιτλισμός Ηλίας Διάμεσης
Παραγωγή Ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ