Παρουσίαση βιβλίου: «Επιχείρηση “Νόστος”», του Νικόλα Ζηργάνου

Οι εκδόσεις Τόπος παρουσιάζουν το αστυνομικό μυθιστόρημα του Νικόλα Ζηργάνου, «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά», τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 19:30, στο καφέ «Κήπος του Μουσείου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44, Αθήνα).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
– Γιώργος Ι. Αλλαμανής, δημοσιογράφος και συγγραφέας
– Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος
– και ο Νικόλα Ζηργάνος, συγγραφέας του βιβλίου.

Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου.

Όταν ο κορυφαίος αρχαιοπώλης στον κόσμο πεθαίνει κάτω από ύποπτες συνθήκες, ξεσπάει μια διαμάχη για το ποιος θα κληρονομήσει τις χιλιάδες αρχαιότητες αμφίβολης νομιμότητας που είχε κρυμμένες σε αποθήκες στη Βρετανία και στην Ελβετία. Ο συνεταίρος και σύντροφός του θα εμπλακεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση με την οικογένεια του θύματος και η διαμάχη θα συμπαρασύρει μεγάλα μουσεία και συλλέκτες. Σε αυτή τη δίνη θα βρεθεί τυχαία ο Αλέξης Καρράς, ένας αποτυχημένος δημοσιογράφος στα όρια της κατάθλιψης. Με την έρευνά του στα άδυτα του παγκόσμιου δικτύου αρχαιοκαπηλίας ξαναβρίσκει νόημα στη ζωή του. 

Με τους δικούς του δαίμονες παλεύει και ο αδιάφθορος διοικητής της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας αστυνόμος Γεωργίου. Οι δρόμοι του Καρρά και του Γεωργίου θα συναντηθούν καθώς αναζητούν ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι και μια αρχαϊκή Κόρη. Όσο πλησιάζουν στον στόχο τους, τόσο βυθίζονται σε έναν κόσμο διαφθοράς, ίντριγκας και παρακμής στα μέσα ενημέρωσης, στην αστυνομία, στην πολιτική. 

Η Επιχείρηση «Νόστος» είναι ένα μυθιστόρημα για την αρχαιοκαπηλία, τη σκοτεινή πλευρά της Ασφάλειας, τη διαπλοκή των λαμπερών μίντια και το ημίφως των μπαρ της Αθήνας. 


Ο Νικόλας Ζηργάνος γεννήθηκε στα Εξάρχεια και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Έζησε στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, στην Ιταλία στα «χρόνια του μολυβιού» και στο προ-μουντιαλικό Κατάρ. Είναι ερευνητής δημοσιογράφος και σεναριογράφος.

Έχει εργαστεί στις εφημερίδες Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή, στους τηλεοπτικούς σταθμούς STAR και ΑΝΤ1, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αποστολές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και έχει συνεργαστεί με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνά του για το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας έχει παρουσιαστεί στο περιοδικό Έψιλον, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο Solomon, στους LA Times, στον The Independent, στα ντοκιμαντέρ Το κύκλωμα και Looters of the Gods, καθώς και στο βιβλίο The Medici Conspiracy των Peter Watson και Cecilia Todeschini.

Η έρευνά του συνέβαλε σε πολλούς επαναπατρισμούς ελληνικών αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και από το μουσείο Getty. Η Επιχείρηση «Νόστος» είναι το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ