Παρίσι: Φωτογραφικό οδοιπορικό στο δρόμο για την κάλπη

Γιώργος Κυβερνήτης
Ανταπόκριση- Παρίσι
06 Μαϊου 2017

Περπατώντας στους δρόμους του Παρισιού, μια μέρα πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τίποτα δε θυμίζει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε δύο βδομάδες πριν. Ο πόλεμος της αφισοκόλλησης στις λαϊκές γειτονιές, έχει πια σταματήσει. Οι Γάλλοι μουδιασμένοι βλέπουν το σκηνικό του 2002 να επιστρέφει σαν κακόγουστη φάρσα.
Διότι αν τότε ο Jacques Chirac φέρεται να είπε στους συνεργάτες του «έχουμε ήδη κερδίσει», δε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί το ίδιο για το αγαπημένο παιδί των ΜΜΕ Emmanuel Macron. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους τοίχους βρίσκουμε συνθήματα τόσο κατά της Le Pen όσο και του Macron.

Το απόγευμα στην πλατεία της Δημοκρατίας συναντήσαμε τα μέλη της Nuit Debout (το κίνημα των αντίστοιχων Γάλλων ‘αγανακτισμένων’). Δεν είναι τυχαίο ότι, μία μέρα πριν από τις εκλογές, η θεματολογία της ανοιχτής συνέλευσης που διοργανώνεται παραμένει αρκετά ευρεία- το ζητούμενο είναι πως θα συνεχιστεί η αντίσταση των πολιτών ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και δίχως να γίνεται λόγος για το ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή μετά το άνοιγμα της κάλπης.

Τα πράματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα στο γαλλικό Τύπο. Η Liberation παροτρύνει στο εξώφυλλο της τους πολίτες “Κάντε ότι θέλετε αλλά ψηφίστε Macron”, ενώ η Humanite προτρέπει “Ας την σταματήσουμε” με φόντο μία φωτογραφία της Le Pen

Το εξώφυλλο της Charlie Hebdo “Δεύτερος γύρος: Πρέπει αλήθεια να σας κάνουμε ένα σκίτσο;
Το εξώφυλλο της Liberation: “Κάντε ότι θέλετε, αλλά ψηφίστε Macron
Μην ξεγελαστείτε (λογοπαίγνιο με το ρήμα tromper και τον Donald Trump). Διαλέξτε τη Γαλλία. Ψηφίστε!
Orchestre Debout, πλατεία Δημοκρατίας.

Διαλέξτε τη Γαλλία. Ψηφίστε ενάντια στο μίσος!’ (πάνω) ‘Μην ξεγελαστείτε. Διαλέξτε τη Γαλλία. Ψηφίστε! ‘(κάτω)

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ