Καλόγερος

Παντελής Καλόγερος: Οι φασίστες είναι το μακρύ χέρι του συστήματος

Πηγή: Εφημερίδα Πριν 25/09/2016

Με την ανοχή της αστυνομίας και του Δήμου οι ακροδεξιοί και η Χρυσή Αυγή τρομοκρατούν στη Χίο, καταγγέλλει ο παραολυμπιονίκης Πα­ντελής Καλόγερος. Μέλος της εθνικής ομάδας στίβου από το 2006 μέχρι το 2012, δύο φορές ολυμπιονίκης με αναπηρία (6η θέση στο Πεκί­νο το 2008 και 7η θέση το 2012 στο Λονδίνο), ο Π. Καλόγερος τονίζει πως οι ακροδεξιοί υπο­τίθεται πως κάνουν αντιπολίτευση κυνηγώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

συνέντευξη στον Χρήστο Αβραμίδη

Τι συμβαίνει στη Χίο αυτές τις μέρες;

Το τελευταίο διάστημα στην Χίο η Χρυσή Αυγή και οι άλλες ακροδεξιές ομάδες τρομο­κρατούν στο δρόμο. Ειδικότερα, τα επεισόδια του περασμένου Απρίλη στο λιμάνι, όπου οι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από το χώρο κυριολε­κτικά με τη βία και την ανοχή των αρχών (αστυνομία και Δήμος), έδωσαν ώθηση στη Χρυσή Αυγή και γενικότερα σε ό,τι ακροδεξιό στοι­χείο υπάρχει στο νησί. Πριν, στις συγκεντρώ­σεις που έκαναν δεν μάζευαν πάνω από 50 μέ­χρι 100 άτομα. Στην προχθεσινή συγκέντρω­ση ήταν πάνω από 1.000. Αυτή την περίοδο κυ­κλοφορεί στα τοπικά ΜΜΕ κείμενο ανώνυμου συγγραφέα, το οποίο απευθύνεται κυρίως στο μέσο Χιώτη πολίτη. Είναι πολύ καλά γραμμέ­νο και δύσκολα διακρίνεται η πολιτική ταυτό­τητα του συγγραφέα. Βέβαια, γνωρίζοντας πρό­σωπα και καταστάσεις στο νησί, καταλαβαίνεις ότι πίσω από αυτό το κείμενο κρύβεται ό,τι πιο συντηρητικό και ακροδεξιό, με μοναδικό στόχο τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Τι υποστηρίζουν;

Αυτό το διάστημα υπάρχει έντονη αναταρα­χή μεταξύ των προσφύγων. Σημειώνονται σπο­ραδικές συγκρούσεις μεταξύ τους, κυρίως μετα­ξύ Αλγερινών και Μαροκινών από την μια και Σύριων από την άλλη. Αυτές οι συγκρούσεις δίνουν πάτημα στα ακροδεξιά στοιχεία για να ασκούν βία. Υποτίθεται ότι κάνουν αντιπολίτευ­ση. Αλλά αντί να χτυπούν το γάιδαρο χτυπάνε το σαμάρι. Έτσι, λοιπόν, αντί να καταδικάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ντόπιους συ­νεργάτες της για την πολιτική που ασκούν, βγά­ζουν στους πρόσφυγες μετανάστες όλο τους το μίσος. Η κρίση του καπιταλισμού δημιουργεί τους πολέμους και την προσφυγιά. Και κατ’ επέ­κταση τον εκφασισμό της κοινωνίας. Αυτοί που συγκεντρώθηκαν προχθές στην πλατεία, αυτοί που βγάζουν ανώνυμα κείμενα στις εφημερίδες, δεν βρέθηκαν ποτέ σε οποιαδήποτε είδους κι­νητοποίηση όταν τους έκοβαν το μισθό και τη σύνταξη. Όταν αυξάνονταν ή έμμεση και άμεση φορολογία στα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρο­να χαρίζονταν χρέη σε καναλάρχες.

Δέχτηκες επίθεση;

Όλο αυτό το διάστημα πολλοί αριστεροί αγωνιστές εδώ στο νησί έχουν δεχθεί απει­λές και προπηλακισμούς από πρωτοπαλίκαρα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών και εγώ, προ δύο μηνών περί­που δέχτηκα λεκτική απειλή. Προχθές, δέχτη­κα μπουκάλι με νερό καθώς περνούσα με το αυτοκίνητό μου τη στιγμή που ήταν σε εξέλι­ξη η πορεία τους.

Παντελής Καλόγερος: Οι φασίστες είναι το μακρύ χέρι του συστήματος

Οι ακροδεξιοί λένε πως είναι αντιπολίτευ­ση στη μεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Φυσικά και όχι. Οι φασίστες είναι το μα­κρύ χέρι του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ και κάνουν τη βρώμικη δουλειά των κυβερνή­σεων. Κανείς από όλους αυτούς δεν διαμαρτυ­ρήθηκε ποτέ μαζί με άλλους εργαζόμενους για την υποβάθμιση της ποιότητας της υγείας ή της παιδείας. Αντίθετα, γι αυτούς φταίει ο πρόσφυ­γας, ο μετανάστης. Όταν τα σχολεία έχουν έλ­λειψη εκπαιδευτικού προσωπικού πάλι γι΄αυ­τούς ευθύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανά­στες, που θέλουν τα παιδιά τους να πάνε σχο­λείο. Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης, παρά την «αριστερή» ρη­τορεία, ουσιαστικά εφαρμόζει τη ρητορική των φασιστών. Όπως έλεγε και ο Ντουρούτι, η αστι­κή εξουσία χρησιμοποιεί τους φασίστες όποτε τους χρειάζεται…

inffowar logo

Ξεκινάμε μια νέα περίοδο με πολλές ιδέες

για νέα θέματα, εκπομπές και αποστολές.

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να τις υλοποιήσουμε.

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει.

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ