Καλόγερος

Παντελής Καλόγερος: Οι φασίστες είναι το μακρύ χέρι του συστήματος

Πηγή: Εφημερίδα Πριν 25/09/2016

Με την ανοχή της αστυνομίας και του Δήμου οι ακροδεξιοί και η Χρυσή Αυγή τρομοκρατούν στη Χίο, καταγγέλλει ο παραολυμπιονίκης Πα­ντελής Καλόγερος. Μέλος της εθνικής ομάδας στίβου από το 2006 μέχρι το 2012, δύο φορές ολυμπιονίκης με αναπηρία (6η θέση στο Πεκί­νο το 2008 και 7η θέση το 2012 στο Λονδίνο), ο Π. Καλόγερος τονίζει πως οι ακροδεξιοί υπο­τίθεται πως κάνουν αντιπολίτευση κυνηγώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

συνέντευξη στον Χρήστο Αβραμίδη

Τι συμβαίνει στη Χίο αυτές τις μέρες;

Το τελευταίο διάστημα στην Χίο η Χρυσή Αυγή και οι άλλες ακροδεξιές ομάδες τρομο­κρατούν στο δρόμο. Ειδικότερα, τα επεισόδια του περασμένου Απρίλη στο λιμάνι, όπου οι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από το χώρο κυριολε­κτικά με τη βία και την ανοχή των αρχών (αστυνομία και Δήμος), έδωσαν ώθηση στη Χρυσή Αυγή και γενικότερα σε ό,τι ακροδεξιό στοι­χείο υπάρχει στο νησί. Πριν, στις συγκεντρώ­σεις που έκαναν δεν μάζευαν πάνω από 50 μέ­χρι 100 άτομα. Στην προχθεσινή συγκέντρω­ση ήταν πάνω από 1.000. Αυτή την περίοδο κυ­κλοφορεί στα τοπικά ΜΜΕ κείμενο ανώνυμου συγγραφέα, το οποίο απευθύνεται κυρίως στο μέσο Χιώτη πολίτη. Είναι πολύ καλά γραμμέ­νο και δύσκολα διακρίνεται η πολιτική ταυτό­τητα του συγγραφέα. Βέβαια, γνωρίζοντας πρό­σωπα και καταστάσεις στο νησί, καταλαβαίνεις ότι πίσω από αυτό το κείμενο κρύβεται ό,τι πιο συντηρητικό και ακροδεξιό, με μοναδικό στόχο τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Τι υποστηρίζουν;

Αυτό το διάστημα υπάρχει έντονη αναταρα­χή μεταξύ των προσφύγων. Σημειώνονται σπο­ραδικές συγκρούσεις μεταξύ τους, κυρίως μετα­ξύ Αλγερινών και Μαροκινών από την μια και Σύριων από την άλλη. Αυτές οι συγκρούσεις δίνουν πάτημα στα ακροδεξιά στοιχεία για να ασκούν βία. Υποτίθεται ότι κάνουν αντιπολίτευ­ση. Αλλά αντί να χτυπούν το γάιδαρο χτυπάνε το σαμάρι. Έτσι, λοιπόν, αντί να καταδικάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ντόπιους συ­νεργάτες της για την πολιτική που ασκούν, βγά­ζουν στους πρόσφυγες μετανάστες όλο τους το μίσος. Η κρίση του καπιταλισμού δημιουργεί τους πολέμους και την προσφυγιά. Και κατ’ επέ­κταση τον εκφασισμό της κοινωνίας. Αυτοί που συγκεντρώθηκαν προχθές στην πλατεία, αυτοί που βγάζουν ανώνυμα κείμενα στις εφημερίδες, δεν βρέθηκαν ποτέ σε οποιαδήποτε είδους κι­νητοποίηση όταν τους έκοβαν το μισθό και τη σύνταξη. Όταν αυξάνονταν ή έμμεση και άμεση φορολογία στα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρο­να χαρίζονταν χρέη σε καναλάρχες.

Δέχτηκες επίθεση;

Όλο αυτό το διάστημα πολλοί αριστεροί αγωνιστές εδώ στο νησί έχουν δεχθεί απει­λές και προπηλακισμούς από πρωτοπαλίκαρα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Μεταξύ αυτών και εγώ, προ δύο μηνών περί­που δέχτηκα λεκτική απειλή. Προχθές, δέχτη­κα μπουκάλι με νερό καθώς περνούσα με το αυτοκίνητό μου τη στιγμή που ήταν σε εξέλι­ξη η πορεία τους.

Παντελής Καλόγερος: Οι φασίστες είναι το μακρύ χέρι του συστήματος

Οι ακροδεξιοί λένε πως είναι αντιπολίτευ­ση στη μεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Φυσικά και όχι. Οι φασίστες είναι το μα­κρύ χέρι του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ και κάνουν τη βρώμικη δουλειά των κυβερνή­σεων. Κανείς από όλους αυτούς δεν διαμαρτυ­ρήθηκε ποτέ μαζί με άλλους εργαζόμενους για την υποβάθμιση της ποιότητας της υγείας ή της παιδείας. Αντίθετα, γι αυτούς φταίει ο πρόσφυ­γας, ο μετανάστης. Όταν τα σχολεία έχουν έλ­λειψη εκπαιδευτικού προσωπικού πάλι γι΄αυ­τούς ευθύνονται οι πρόσφυγες και οι μετανά­στες, που θέλουν τα παιδιά τους να πάνε σχο­λείο. Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ αλλά και της κυβέρνησης, παρά την «αριστερή» ρη­τορεία, ουσιαστικά εφαρμόζει τη ρητορική των φασιστών. Όπως έλεγε και ο Ντουρούτι, η αστι­κή εξουσία χρησιμοποιεί τους φασίστες όποτε τους χρειάζεται…

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ