πρώην πρέσβεις ισραήλ νότιος αφρική απαρτχάιντ παλαιστίνη

Όταν η Ουκρανία αναγνώριζε παράνομες προσαρτήσεις εδαφών

Μια μόλις ημέρα μετά την αναγνώριση του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Μόσχα, η ΕΕ εμφανίστηκε μαινόμενη απέναντι στην «Ρωσική επιθετικότητας». Καταδίκασε την απόφαση της Μόσχας σαν «παράνομη και απαράδεκτη» και απείλησε με σκληρές κυρώσεις όσους «συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση».
Αυτές οι πρώτες κυρώσεις υποτίθεται ότι πηγάζουν από το σεβασμό της ΕΕ προς το «διεθνές δίκαιο» αλλά και την «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

Η Γερμανία η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία ανακοίνωσε την ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού Nordstream 2

Η σημερινή κρίση στην Ουκρανία έχει τις ρίζες της στο πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε το 2014, με τη στήριξη των ΗΠΑ, εναντίον του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας και το οποίο έφερε στην εξουσία ακροδεξιούς αλλά ακόμη νεοναζί εθνικιστές. Στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να φέρει την Ουκρανία στην αντιρωσική συμμαχία του ΝΑΤΟ – απόφαση την οποία η Μόσχα αντιμετωπίζει σαν υπαρξιακή απειλή – και η οποία δεν γινόταν δεκτή από μεγάλο τμήμα των ρωσώφωνων Ουκρανών

To ξαφνικό ενδιαφέρον, όμως, για την τήρηση του διεθνούς δικαίου εξαφανίζεται όταν ασχολούμαστε με την παράνομη ισραηλινή κατοχή εδαφών της Παλαιστίνης και της Συρίας και με την επιβολή καθεστώτος απαρτχάιντ για το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού – ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Προφανώς αυτά τα ισραηλινά εγκλήματα δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη στήριξη και την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ. Όταν ο πρόεδρος Τραμπ μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, το 2017, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την παράνομη προσάρτηση της πόλης από το Ισραήλ, η ΕΕ απέρριψε τη συγκεκριμένη απόφαση. Η ΕΕ απέρριψε επίσης την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της παράνομης ισραηλινής προσάρτησης των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν στη Συρία.

Αποτελεί ειρωνεία ότι μια από τις λίγες χώρες που ήταν έτοιμες να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στην αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Ιερουσαλήμ ήταν η – υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ – κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Αλί Αμπουνιμάχ
Electronic Intofada

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ