Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να παύσει άμεσα η παράδοση εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο Ισραήλ λόγω «σαφούς κινδύνου σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ολλανδία: Δικαστήριο διατάσσει να παύσει η εξαγωγή εξαρτημάτων F-35 προς Ισραήλ

Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να παύσει άμεσα η παράδοση εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο Ισραήλ λόγω «σαφούς κινδύνου σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η απόφαση ελήφθη από εφετείο της Χάγης, που ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση που είχε ληφθεί στα τέλη του περασμένου έτους. Η υπόθεση κατά των ολλανδικών αρχών υποβλήθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ολλανδική κυβέρνηση έχει επτά ημέρες για να υπακούσει στην εντολή παύσης εξαγωγών εξαρτημάτων για τα μαχητικά F-35 προς το Ισραήλ. Παράλληλα το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση των δικηγόρων του ολλανδικού κράτους για αναβολή εφαρμογής της εντολής έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της 8 εβδομάδες για να υποβάλλει έφεση στην απόφαση.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος τα εξαγόμενα τμήματα των F-35 να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε στην απόφασή του ο δικαστής Bas Boele. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτός ο σαφής κίνδυνος, η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθμίσει απέναντί του άλλα συμφέροντα, όπως τα ολλανδικά οικονομικά συμφέροντα, οι σχέσεις Ολλανδίας-Ισραήλ ή η άμυνα του Ισραήλ, αποφάσισε το δικαστήριο. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα πως άλλες χώρες θα παράσχουν τα εξαρτήματα εάν η Ολλανδία δεν το κάνει, κάτι που οι δικηγόροι της προσπάθησαν να κάνουν.

Στην Ολλανδία στεγάζεται μία από τις αποθήκες εξαρτημάτων των αμερικανικών μαχητικών F-35, από όπου προωθούνται σε χώρες-πελάτες όπως το Ισραήλ. Τουλάχιστον μία αποστολή εξαρτημάτων προς το Ισραήλ έχει πραγματοποιηθεί από την αρχή του παρόντος πολέμου στη Γάζα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ