Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία μπορεί να κριθούν ως συνένοχες σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, λόγω της υλικής και τεχνικής υποστήριξής τους στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά των Χούτι, λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή του.
Η έκθεση για την Υεμένη παρουσιάστηκε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη από την ομάδα διεθνών παρατηρητών του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι παρατηρητές δήλωσαν πως έχουν εκπονήσει μια «αυστηρώς εμπιστευτική» λίστα με τα ονόματα πιθανών υπόπτων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη, που έχει αποσταλεί στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επίσης μία δεύτερη λίστα με περισσότερους από 160 «κύριους δρώντες», που αποτελείται από μέλη των κυβερνήσεων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Υεμένης, όπως επίσης και μέλη της ηγεσίας των Χούτι.
Η έκθεση κατηγορεί τον συνασπισμό υπό τη ΣΑ και τα ΗΑΕ πως διέπραξε αεροπορικά χτυπήματα κατά αμάχων και χρησιμοποίησε τη λιμοκτονία ως μέθοδο πολέμου. Η πλευρά των Χούτι κατηγορείται ότι βομβάρδισε πόλεις, χρησιμοποίησε παιδιά ως στρατιώτες και εφάρμοσε «πολεμικές τεχνικές πολιορκίας».
Σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΗΕ, «κράτη που εν γνώσει τους βοηθούν και παρέχουν υποστήριξη σε μέρη της σύγκρουσης στην Υεμένη κατά τη διάπραξη παραβάσεων θα ήταν υπεύθυνα για συνενοχή στις σχετικές παραβάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές Αμερικανικών, Βρετανικών και Γαλλικών όπλων. «Η νομιμότητα των πωλήσεων όπλων από τη Γαλλία, το ΗΒ, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη παραμένει αμφισβητήσιμη και είναι αντικείμενο διάφορων εγχώριων δικαστικών διαδικασιών», προσθέτει η έκθεση.
Δίνονται επίσης και νεότερες πληροφορίες για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, με σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Υεμένης να είναι υποσιτισμένο στις αρχές του έτους, 230 από τις 333 επαρχίες της χώρας να βρίσκονται σε κίνδυνο λιμού και 24,1 εκατ. ανθρώπους να χρειάζονται βοήθεια για την επιβίωσή τους.