ντεσάντις φλόριντα προσωπικός στρατός πολιτοφυλακές φασισμός ακροδεξιά

Οι προσωπικοί στρατοί πολιτικών είναι πλέον της (φασιστικής) μόδας

Τη δόξα του φασίστα υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, φαίνεται πως ζήλεψε ο κυβερνήτης της αμερικανικής Πολιτείας της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, δημιουργώντας τον δικό του προσωπικό στρατό 1.500 ανδρών.

Ο ΝτεΣάντις, που αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία στις εκλογές του 2024 και έχει κάνει σημαία της θητείας του τον πόλεμο ενάντια στον αντιρατσισμό και τη διαφορετικότητα, προωθεί νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει έναν πολιτειακό στρατό ο οποίος θα απαντά μόνο στις δικές του εντολές — ένα είδος προσωπικής φρουράς, στο όνομα και με τα χρήματα των πολιτών της Φλόριντα.

Θυμίζουμε ότι κάτι παρόμοιο έχει σχεδόν επιτύχει ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Μπεν-Γκβιρ, που βρίσκεται ένα βήμα πριν αναλάβει την ηγεσία ενός σώματος εθνικής φρουράς που θα ασχολείται αποκλειστικά με την καταστολή των Παλαιστίνιων. Η δημιουργία της φρουράς έχει λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, και μένει να αποφασιστεί αν όντως ο Μπεν-Γκβιρ θα είναι ο μόνος εντολοδότης της ή αν θα είναι υπό την ηγεσία των αρχηγών των υπόλοιπων αστυνομικών σωμάτων.

Όπως ο Μπεν-Γκβιρ, έτσι και ο ΝτεΣάντις, επιθυμεί μία απόλυτα προσωπική φρουρά. Υποτίθεται πως το νέο στράτευμα «θα προστατεύει και θα υπεραμύνεται τους πολίτες της Φλόριντα από όλες τις απειλές για τη δημόσια ασφάλεια». Βέβαια, η Φλόριντα διαθέτει ήδη έναν τέτοιο στρατό, όπως και όλες οι υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ. Πρόκειται για την Εθνική Φρουρά, που στη Φλόριντα αριθμεί 12.500 ένοπλους και καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες, οι οποίοι τίθενται υπό τις διαταγές του Κυβερνήτη της πολιτείας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών τις οποίες ο ίδιος κηρύσσει.

Όμως, ο έλεγχος της Εθνικής Φρουράς από τον Κυβερνήτη μιας πολιτείας δεν είναι απόλυτος. Το σώμα είναι υπό κοινή δικαιοδοσία των κυβερνήσεων των πολιτειών και του υπουργείου Άμυνας, δηλαδή του ομοσπονδιακού κράτους. Αυτό σημαίνει ότι ο ΝτεΣάντις δεν μπορεί να κάνει την Εθνική Φρουρά ό,τι θέλει — πρέπει να μοιραστεί τον έλεγχο.

Κι αυτό δεν φαίνεται να του αρκεί. Η πρώτη νύξη για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού σώματος έγινε τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο ΝτεΣάντις ανακοίνωσε πως επρόκειτο να δημιουργηθεί ένα σώμα 200 εθελοντών, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. δολαρίων.

Από τότε μέχρι τον Απρίλιο, που το σχετικό νομοσχέδιο άρχισε να παίρνει τον δρόμο του μέσα στα ελεγχόμενα από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθετικά όργανα της πολιτείας, το μικρό αυτό «συμβολικό» σώμα φούσκωσε και πλέον πρόκειται να αριθμήσει 1.500 ένοπλους εθελοντές, με προϋπολογισμό 109 εκατ. δολαρίων. Στον προϋπολογισμό συγκαταλέγονται έξι σκάφη, τέσσερα ελικόπτερα, ένα μεγάλο αεροσκάφος, αεροδρόμιο αξίας 20 εκατομμυρίων και αρχηγείο αξίας 10 εκατομμυρίων — προβλέπεται επίσης η επένδυση για ανάπτυξη ή αγορά εξοπλισμού παρακολούθησης τηλεφώνων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εθελοντές που θα απαρτίζουν αυτόν τον προσωπικό στρατό του Κυβερνήτη απαγορεύεται «να κληθούν, να διαταχθούν ή να επιστρατευτούν στις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών». Επίσης, το νομοσχέδιο προστατεύει τα μέλη του σώματος από κάθε νομική ενέργεια εναντίον τους για πράξεις που προκύπτουν από την εκτέλεση των διαταγών τους.

Ο ακριβής στόχος της δημιουργίας του σώματος δεν είναι ξεκάθαρος. Μπορεί κανείς όμως να κάνει την ασφαλή υπόθεση πως η βία του θα στραφεί ενάντια σε όσους στη Φλόριντα αντιδρούν στις φασιστικές εντολές του ΝτεΣάντις. Είτε πρόκειται για γυναίκες που τους αφαιρούνται δικαιώματα ελέγχου πάνω στα σώματά τους, είτε εκπαιδευτικοί που αντιτίθενται στη συστηματική διάλυση της δημόσιας παιδείας στην πολιτεία, είτε μετανάστες που ζητούν άσυλο, είτε διεμφυλικά άτομα που ζητούν την αναγνώριση της ύπαρξής τους.

Τέλος, είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για μία προσπάθεια επίσημης ενσωμάτωσης των φασιστικών ομάδων πολιτοφυλακών που δρουν ήδη στις ΗΠΑ, όπως οι διαβόητοι «Proud Boys».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ