σημαία κάψιμο

Οι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν για το δικαίωμα να καίμε τη σημαία

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι στις ΗΠΑ το κάψιμο της σημαίας προστατεύεται με βάση την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, η οποία αφορά την προστασία ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.

Είναι βέβαια δύσκολο να εξηγήσεις σε έναν Έλληνα εθνικιστή ότι πολιτισμικά η σκέψη του είναι πιο παρωχημένη ακόμη και από ένα κείμενο που γράφτηκε το 1791 για να προστατεύσει θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Το πρόβλημα είναι ότι τις ίδιες σκοταδιστικές σκέψεις σε σχέση με τα εθνικά σύμβολα ασπάζονται και αρκετοί Έλληνες που δηλώνουν «φιλελεύθεροι». Ένα πρόσφατο tweet του Θάνου Τζήμερου κατάφερε να συνοψίσει τη στάση τους.

Σύμφωνα λοιπόν με έναν πολιτικό που συμμετείχε σε αρκετά σχήματα Ελλήνων φιλελευθέρων, η άσκηση ενός δικαιώματος το οποίο μάλιστα σχετίζεται με την ελευθερία της έκφρασης μπορεί να γίνει μόνο σε ιδιωτικό χώρο. Είσαι ελεύθερος δηλαδή να πεις την άποψή σου αρκεί να μην σε δουν ή να μην σε ακούσουν άλλοι.

Για την ιστορία αυτοί ακριβώς είναι οι στίχοι των Clash στο τραγούδι «Know your Rights».

Έχεις το δικαίωμα
της ελεύθερης έκφρασης
αρκεί αν μην είσαι τόσο ηλίθιος
ώστε να το ασκήσεις

Οι άνθρωποι λοιπόν που βγαίνουν από τα ρούχα τους όταν ακούν για την καταστροφή εθνικών συμβόλων δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Κάποιοι το κάνουν ανοιχτά και κάποιοι συγκαλυμμένα. Πρόκειται όμως για τους ίδιους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα δεν αναγνωρίζουν τη θυσία των προγόνων μας που πέθαναν προασπιζόμενοι τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα.

Τα έλεγε όμως πολύ καλύτερα από εμάς ο Μπιλ Χικς στο παρακάτω βίντεο.

Εξηγούσε στους Αμερικανούς ότι η σημαία ως σύμβολο δεν έχει νόημα, αν δεν συμβολίζει και την ελευθερία του να την καις.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ