ΝΑΤΟ πανεπιστήμια έρευνα

AP: Η Ουκρανία εκτόξευσε τον πύραυλο που έπληξε την Πολωνία

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 08:05

(Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία είχε εκτοξευθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις με στόχο να αναχαιτίσει ρωσική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους. Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι είναι μάλλον απίθανο να είχε εκτοξευθεί από την πλευρά της Ρωσίας).

Οι δυο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Πολωνία και τις οποίες η Ουκρανία αποδίδει σε ρωσικούς πυραύλους ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που προωθεί ο Τζο Μπάιντεν για το Κίεβο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προτείνει την παροχή επιπλέον 37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία – ποσό με το οποίο θα ανεβάσει το συνολικό ύψος της αμερικανικη΄ς αρωγής, από την αρχή της εισβολής, στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως και στο παρελθόν η πλειονότητα των χρημάτων θα κατευθυνθούν σε εξοπλισμούς – ουσιαστικά δηλαδή θα καταλήξουν στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Για την παροχή της νέας βοήθειας απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα περάσει στα χέρια των ρεπουμπλικάνων έστω και με πολύ μικρή πλειοψηφία. Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί όμως έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν στον Μπάιντεν «λευκή επιταγή» σχετικά με την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Μέχρι χθες το βράδυ οι πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν οι δυο εκρήξεις στην Πολωνία παρέμεναν συγκεχυμένες. Η πολωνική κυβέρνηση απέδωσε τις εκρήξεις σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής» (το οποίο όμως σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να αφορά και τα αντι-αεροπορικά συστήματα S-300 που χρησιμοποιεί η Ουκρανία). Το γεγονός πάντως ότι κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις, ότι συγκάλεσε συμβούλιο ασφαλείας και φέρεται να ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, δίνει σαφές στίγμα για το που εντοπίζει την ευθύνη των εκρήξεων.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 4, σε αντίθεση με το άρθρο 5, έχει καθαρά συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και χρησιμοποιείται όχι σε περίπτωση που ένας μέλος της συμμαχίας δέχεται επίθεση αλλά όταν αισθάνεται να απειλείται. Προφανώς δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού ακόμη και αν οι εκρήξεις προκλήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, το γεγονός ότι η Μόσχα αρνείται την ευθύνη σημαίνει ότι δεν έχει διαταχθεί επίθεση εναντίον της Πολωνίας – δηλαδή μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Η σχετική συζήτηση όμως λειτουργεί προς όφελος όσων ζητούν αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ