Οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι που «φυτεύουν» fake news σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Λίγες ημέρες πριν από την ανθρωποσφαγή στη Νέα Ζηλανδία, η γαλλική Monde προειδοποιούσε ότι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι «φυτεύουν» fake news σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης εντείνοντας τα φαινόμενα ισλαμοφοβίας. Ελάχιστοι πρόσεξαν ότι η συγκεκριμένη σπορά ψευδών ειδήσεων αποδίδει πλέον καρπούς και στην Ελλάδα.

Υστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια κατά τα οποία τα φιλελεύθερα ΜΜΕ στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. κατηγορούσαν τη ρωσική κυβέρνηση και τους «χάκερ» της για ό,τι στραβό συνέβαινε στον δυτικό κόσμο (από το Brexit και το δημοψήφισμα στην Καταλονία μέχρι την εκλογή του Τραμπ), αρκετοί συνειδητοποιούν ότι Αμερικανοί ολιγάρχες διεξάγουν τον δικό τους πόλεμο για τον έλεγχο της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Η γαλλική εφημερίδα Monde επιχείρησε πριν από μερικές εβδομάδες να χαρτογραφήσει τη διάδοση fake news στον ευρωπαϊκό Τύπο και διαπίστωσε ότι αρκετοί από τους επιχειρηματίες που στήριξαν την άνοδο του Τραμπ, επενδύοντας σε ακροδεξιά, τρομολαγνικά sites όπως το Breitbart News, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας Ρόμπερτ Μέρσερ και η κόρη του Ρεμπέκα, που θεωρούνταν στυλοβάτες του μηχανισμού προπαγάνδας του Αμερικανού προέδρου, σήμερα χρηματοδοτούν το νεοσυντηρητικό Ινστιτούτο Gatestone, που ειδικεύεται στην προώθηση ισλαμοφοβικών κειμένων σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Φυλλομετρώντας κανείς τις ηλεκτρονικές σελίδες του ινστιτούτου, σχηματίζει την εικόνα ότι ορδές ένοπλων τζιχαντιστών συγκεντρώνονται στα ανατολικά και νότια σύνορα της Ευρώπης και είναι θέμα μηνών -αν όχι ημερών- να καταλάβουν ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο». Με έναν καταιγισμό ψευδών ή διαστρεβλωμένων πληροφοριών, το Gatestone τροφοδοτεί καθημερινά το κλίμα ισλαμοφοβίας που εξαπλώνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο και το οποίο οπλίζει όλο και συχνότερα δράστες φασιστικών επιθέσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά από τα κείμενα του Gatestone, τα οποία μεταφράζονται και στα ελληνικά, βρίσκουν αργά αλλά σταθερά τον δρόμο τους ακόμη και σε γνωστά μέσα ενημέρωσης της χώρας μας.

Μέσα από μια συνεχή διαδικασία αναδημοσιεύσεων από μικρά ελληνικά sites, όπως ο Ινφογνώμων και το militaire.gr (όπου συναντάμε και γνωστές φιγούρες από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών σαν τον Σάββα Καλεντερίδη), αρκετά κείμενα του Gatestone έφτασαν να δημοσιευτούν σχεδόν αυτούσια ακόμη και από το site της «Real News». Οι απόψεις της ανταποκρίτριας του Gatestone στην Ελλάδα, Μαρίας Πολυζωίδου (η οποία χαρακτηρίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες «στρατό κατοχής»), βρίσκουν όλο και συχνότερα ευήκοα ώτα στον χώρο των ελληνικών ΜΜΕ.

Και η οικογένεια Μέρσερ και το Gatestone, προειδοποιούσε η Monde, δεν δρουν μόνοι τους. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Σίλμαν (που χρηματοδοτεί σειρά φιλο-ισραηλινών και αντι-ισλαμικών οργανώσεων) μεταφέρει τις δραστηριότητές του και στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων ακροδεξιών ομάδων, ο Σίλμαν χρηματοδότησε τον φιλοφασίστα Ολλανδό πολιτικό Γκερτ Βίλντερς.

Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο όλων των επιχειρήσεων προπαγάνδας που χρηματοδοτούνται από Αμερικανούς επιχειρηματίες είναι η δημιουργία εικόνας μιας επερχόμενης συντέλειας για την οποία ευθύνονται πάντα κάποιοι «βάρβαροι ισλαμιστές», αλλά και η ολοκληρωτική ταύτιση με τις επίσημες θέσεις του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι σε περσινό κείμενό της στο Gatestone η Πολυζωίδου ουσιαστικά ταύτιζε το ΚΚΕ με ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών που επιβουλεύονται το μέλλον της Ελλάδας και απορρίπτουν την προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ. «Η συμπεριφορά του ΚΚΕ» έγραφε «δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο οι ακροαριστεροί και οι ριζοσπάστες ισλαμιστές συγκλίνουν», ενώ κατηγορούσε το κόμμα του Περισσού ότι πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες «αντισημιτική εγκεφαλική πλύση».

Οι σχετικές αποκαλύψεις για τη δράση Αμερικανών μεγιστάνων στον χώρο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ δεν είναι καινούργιες, αποκτούν όμως διαφορετική βαρύτητα εν όψει των ευρωεκλογών. Και εδώ προκύπτει ένας δεύτερος σημαντικός κίνδυνος. Αρκετοί από τους δημοσιογράφους και τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης που φέρνουν στο φως τη διείσδυση των Αμερικανών πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη έχουν τη δική τους πολιτική ατζέντα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο τα φιλελεύθερα μέσα των ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για ό,τι κακό συμβαίνει στη χώρα τους (και κυρίως για την αναρρίχηση του Τραμπ στην εξουσία), Ευρωπαίοι αναλυτές ετοιμάζονται να αποδώσουν σε «αμερικανικό ακροδεξιό δάκτυλο» την επερχόμενη εκλογική κατάρρευση αρκετών κεντρώων κομμάτων στις εκλογές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό επιβάλλοντας εξοντωτικά μέτρα λιτότητας προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παρουσιάζονται τώρα σαν θύματα σκοτεινών κέντρων που διασπείρουν fake news για να τροφοδοτήσουν κοινωνικές εξεγέρσεις. Η μάχη, όπως τη σκιαγραφούσε ο αναλυτής Κριστιάν Μακαριάν στις σελίδες της γαλλικής L’Express, θα δοθεί ανάμεσα σε φιλελεύθερους πολιτικούς, όπως ο Μακρόν και η Μέρκελ, «που προωθούν τις ατομικές ελευθερίες, την ανοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα», και σε ακροδεξιές, αντιμεταναστευτικές και απολυταρχικές δυνάμεις.

Το να μπορείς να εντοπίσεις τα χρηματοδοτούμενα δίκτυα ισλαμοφοβίας που αναπτύσσονται στην Ευρώπη είναι αναμφισβήτητα πολύτιμο. Αποτελεί μάλιστα επιτακτική ανάγκη στον απόηχο της φασιστικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία. Το να αποκαλείς όμως υπερασπιστές της δημοκρατίας ανθρώπους σαν τον Μακρόν, που ετοιμάζεται να κατεβάσει τον στρατό εναντίον διαδηλωτών, και μάλιστα να θεωρείς ότι αυτοί οι πολιτικοί δεν κινδυνεύουν από τις δικές τους αποφάσεις αλλά από παρεμβάσεις ξένων κέντρων είναι εξίσου επικίνδυνο.

Με μια ηχηρά απούσα ευρωπαϊκή Αριστερά, το μέλλον της Ευρώπης βάφεται σε 50 αποχρώσεις του μαύρου.

 

Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα των Συντακτών – 22/3/2019

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ