Τόνι Μπλερ Σαουδική Αραβία

Ο Μπλερ έλαβε εκατομμύρια δολάρια για να εξωραΐζει το καθεστώς της Σ. Αραβίας

Μια καλύτερη εικόνα στους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί η Σαουδική Αραβία για να συγκαλύπτει τις ευθύνες της στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στην Υεμένη αλλά και τις συνεχείς εκτελέσεις αντιφρονούντων στο εσωτερικό της, μας δίνει η αποκάλυψη για τα εκατομμύρια δολάρια που λάμβανε ο ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, προκειμένου να εξωραΐζει την εικόνα του θεοκρατικού βασιλείου στα διεθνή ΜΜΕ.

Λογαριασμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ επιβεβαίωσαν προγενέστερες αναφορές ότι ο Μπλερ είχε λάβει δωρεές αξίας μέχρι και 12 εκατομμυρίων δολαρίων από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Η δωρεά από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τους Financial Times, ήρθε από μία οργάνωση που λέγεται Media Investment Limited (MIL), που είναι θυγατρική της εταιρείας Saudi Research & Marketing Group.

Η δημοσίευση των λογαριασμών επιβεβαίωσε αναφορές από τον Ιούλιο που υποστήριζαν ότι το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ μέσα στο 2018 είχε προβεί σε συμφωνία με τον Διάδοχο Mohammed Bin Salman, ανώτατο άρχοντα της Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό να βοηθήσει στο πρόγραμμα “εκμοντερνισμού” του Βασιλείου.

Η συμφωνία ήταν κατά τα φαινόμενα η πρώτη μεγάλη συναλλαγή που έγινε με το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος ο Μπλερ το 2016.

Μετά τις αποκαλύψεις, προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με κάποια απόφαση του Ινστιτούτου, που συμπεριλάμβανε και τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος υποστήριξε την παρέμβαση της Μεγάλης Βρετανίας στη Συρία – μια πολιτική από την οποία θα μπορούσαν να έχουν επωφεληθεί πρωτίστως οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.

Το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ δημοσίευσε επίσης άρθρα κολακευτικά για τον Bin Salman, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία. “Η Βρετανία θα έπρεπε να μάθει από τη Σαουδική Αραβία και το πώς δεσμεύτηκε στην αντιμετώπιση της πολιτικοποίησης του Ισλάμ για να δώσει βάση στη διαμόρφωση πολιτικής”, αναφερόταν σε ένα άρθρο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ