Μπαργκούτι Ομάρ BDS Ισραήλ Παλαιστίνη

Ο. Μπαργκούτι: «Να σταματήσουμε τη συνενοχή της Ευρώπης στα εγκλήματα του Ισραήλ»

Ο συνιδρυτής του Κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS) για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, Ομάρ Μπαργκούτι, συνομίλησε τη Δευτέρα 24 Μαΐου με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο DiEMtv, το κανάλι YouTube του κινήματος DiEM25.

Ο Ομάρ Μπαργκούτι μίλησε για τις συνθήκες στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τονίζοντας πως η Ισραηλινή επιθετικότητα συνεχίζεται ακόμα και μετά την εκεχειρία, με μαζικές συλλήψεις Παλαιστίνιων ακτιβιστών από τις αρχές του Ισραήλ.

Επεσήμανε τη σημασία να αντιμετωπιστεί διεθνώς το Ισραηλινό απαρτχάιντ με παρόμοιο τρόπο όπως το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, δηλαδή με οικονομική πίεση πέραν της πολιτικής. Υπενθύμισε τη συνενοχή της Ευρώπης στην καταπίεση των Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι καταναλώνει προϊόντα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από τους εποικισμούς του Ισραήλ, παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά και σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.

Μίλησε και για την ελληνική κυβέρνηση, που είναι «συνεταίρος του Ισραήλ στα εγκλήματά του κατά του Παλαιστινιακού λαού», μέσω της στρατιωτικής και ενεργειακής συμμαχίας των δύο χωρών.

O κάτοχος του Βραβείου Ειρήνης Γκάντι, Ομάρ Μπαργκούτι, τόνισε επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης των κοινωνικών κινημάτων παγκοσμίως, ειδικά στο πλαίσιο του αντιρατσισμού, του αντισεξισμού και της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σημείωσε ότι το BDS είναι ένα κίνημα που μάχεται ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού, συμπεριλαμβανόμενου του αντισημιτισμού, και ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια ισχυρούς δεσμούς με κινήματα για κοινωνική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης του Ομάρ Μπαργκούτι στον Γιάνη Βαρουφάκη, στα αγγλικά.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ