Ως μία από τις σκληρές και επιθετικές πρέσβειρες των ΗΠΑ στον ΟΗΕ θα μείνει στην ιστορία η Νίκι Χέιλι, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της στον Ντόναλντ Τραμπ για αδιευκρίνιστους ακόμη και σήμερα λόγους.
Η Χέιλι είχε απειλήσει πολλές φορές τις χώρες που δεν ψήφιζαν στη γραμμή του ΟΗΕ αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό ότι θα υποστούν τις συνέπειες για την απείθειά τους.
«Θα τη θυμόμαστε αυτή την ημέρα όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε η Αμερικανίδα πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για το σχέδιο που καταδίκαζε τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
«Ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να σημειώνουμε ονόματα», είχε συμπληρώσει η Αμερικανίδα διπλωμάτης.
«Αν τα βάλουν με το Ισραήλ θα είναι σαν να τα βάζουν μαζί μας», συνήθιζε να λέει η εκλεκτή του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στήριζε όλα τα εγκλήματα του Τελ Αβίβ εναντίον των Παλαιστινίων.
Η Χέιλι στήριξε από την πρώτη στιγμή τα σχέδια του Λευκού Οίκου για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να μάχονται μέχρι την τελική απομάκρυνσή του».
Παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες των Δημοκρατικών, η Χέιλι εξέφραζε την αντιρωσική γραμμή του Τραμπ σημειώνοντας ότι «η Ρωσία δεν θα γίνει ποτέ φίλος των ΗΠΑ». Η ίδια συμπλήρωνε ότι θα συνεχίσει να βάζει τη Ρωσία «στη θέση της», όποτε υπάρχουν διαφωνίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Σχολιάζοντας την τελευταία γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε γέλια καθώς μιλούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, η Χέιλι υποστήριξε ότι αποτελούσε «δείγμα σεβασμού» προς τις ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική ήταν και η απέχθεια της προς τα όργανα του ΟΗΕ που ασχολούνταν με τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορώντας συχνά το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι αποτελεί την «μεγαλύτερη αποτυχία» του οργανισμού.
Εξίσου χαρακτηριστική ήταν όμως και η άγνοιά της για τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ φαίνεται να της έλειπαν βασικές γνώσεις γεωγραφίας. Πριν από μήνες, απαντώντας σε δυο Ρώσους φαρσέρ, που εμφανίστηκαν σαν Πολωνοί αξιωματούχοι, δήλωσε ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Νότια Κινεζική Θάλασσα σε ό,τι αφορά το κράτος του Μπινομο… το οποίο δεν υπάρχει.
Οι περισσότερες από τις απειλές της πάντως εναντίον του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκαν αφού η Χέιλι ηγήθηκε των σημαντικών περικοπών χρηματοδότησης αλλά και της αποχώρησης της Ουάσινγκτον από διεθνή σώματα όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.