Σφαίρες που χρησιμοποιούνται από στρατούς του ΝΑΤΟ, όπως και από το Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκαν στη «σφαγή του αλευριού» σύμφωνα με το Euro-Med Human Rights Monitor.

ΝΑΤΟϊκό αποτύπωμα στη «σφαγή του αλευριού»

Σε νέες αποκαλύψεις για την αποκαλούμενη «σφαγή του αλευριού», όπου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 118 πεινασμένους Παλαιστίνιους που περίμεναν την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας και τραυμάτισε τουλάχιστον 760 ακόμα, προχώρησε το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Euro-Med Human Rights Monitor).

Η οργάνωση δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες έρευνές της σχετικά με το φρικτό περιστατικό στον κυκλικό κόμβο Nabulsi, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, επαληθεύουν τον ρόλο του ισραηλινού στρατού στη σφαγή, παραθέτοντας στοιχεία όπως ο ακριβής τύπος των σφαιρών που χρησιμοποιήθηκαν και επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για μια αποτελεσματική διεθνή έρευνα ώστε να λογοδοτήσουν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 200 νεκρών και τραυματιών από τη σφαγή, η οργάνωση διαπίστωσε ότι χτυπήθηκαν από σφαίρες ΝΑΤΟ 5.56x45mm — πρόκειται για τύπο σφαίρας που χρησιμοποιείται από πολλούς στρατούς χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως και από αυτόν του Ισραήλ στα τυφέκια Galil, Tavor και Negev. Πρόκειται για σφαίρες που το Ισραήλ εισάγει κατά κύριο λόγο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπάρχει και εγχώριος κατασκευαστής, η πρώην κρατική IMI Systems που πλέον ανήκει στον βασικό ισραηλινό κατασκευαστή όπλων, Elbit.

Σφαίρα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη «σφαγή του αλευριού» στη Γάζα. Πρόκειται για τύπο σφαίρας που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός. (Πηγή φωτογραφίας: Euro-Med Human Rights Monitor)

Το Παρατηρητήριο κατέγραψε τη μαρτυρία του 17χρονου Muhammad Yasser Washah από τη γειτονιά Al-Sabra της πόλης της Γάζας, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό. Ο Washah δήλωσε ότι μια σφαίρα χτύπησε τον σάκο με το αλεύρι που κουβαλούσε, αλλά ευτυχώς, αν και πέρασε μέσα από τη σακούλα, σφηνώθηκε στο σακάκι του. Αφού εξέτασε την εν λόγω σφαίρα, η Euro-Med Monitor διαπίστωσε ότι η μορφή και οι διαστάσεις της ήταν πανομοιότυπες με εκείνες της σφαίρας που περιγράφηκε παραπάνω. Σε αντίθεση με άλλες σφαίρες με διάμετρο 5,56 mm, η συγκεκριμένη έχει ιδιαίτερα υψηλή ικανότητα να διαπερνά ατσάλι 3 mm, παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται θωρακισμένη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών που κατέγραψε η οργάνωση, η επίθεση του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε στις 4:10 τα ξημερώματα της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου με πυροβολισμούς στο πλήθος που περίμενε την άφιξη τροφίμων. Αργότερα, στις 5:30 π.μ., ο ισραηλινός στρατός προωθήθηκε στο σημείο της σφαγής, όπου υπήρχαν πολλοί νεκροί, τραυματίες και άνθρωποι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Πολλοί τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτέλεσαν άμεσα άλλους και άφησαν τα πτώματά τους σε μια κοντινή παραλία.

Η οργάνωση σημειώνει πως οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε πεινασμένους Παλαιστίνιους άμαχους που αναζητούν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν γίνει συνήθης πρακτική. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί και έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους στην πόλη της Γάζας, μεταξύ άλλων στην οδό Salah al-Din και στην περιοχή του κυκλικού κόμβου του Κουβέιτ, όπου έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο περιστατικά.

Πρόκειται, όπως δηλώνει το Παρατηρητήριο, για εξωδικαστικές εκτελέσεις και σκόπιμες, παράνομες δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων που δεν έχουν λάβει μέρος στις εχθροπραξίες, και συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως ορίζονται από το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τα εγκλήματα αυτά, τα οποία διαπράττει το Ισραήλ κατά του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, παραβιάζουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστούν πράξεις γενοκτονίας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ