Ναι αλλά η Βρετανίδα πρέσβης δεν είπε ότι ο Μάρξ ήταν Ρώσος

Από το πρωί κυκλοφορεί στο ελληνόφωνο (και όχι μόνο) ίντερνετ η πληροφορία ότι η Βρετανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασε τον Μαρξ σαν Ρώσο.

Πρόκειται για καλοπροαίρετο, πλην κραυγαλέο, fake news το οποίο κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να διορθώσει, παρά το γεγονός ότι το λάθος επισημάνθηκε από το πρωί.

Η παρανόηση ξεκίνησε πιθανότατα από σχόλιο στο twitter του συγγραφέα, Τσαρλς Λίστερ, ο οποίος παρουσίασε την εξής περίληψη της πραγματικής φράσης της Κάρεν Πίρς: “Σε ό,τι αφορά τον Καρλ Μαρξ, νομίζω θα γυρίζει στον τάφο του βλέποντας τι απέγινε η χώρα του… να υπερασπίζεται τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αθώων”.

Μόνο που η Κάρεν Πιρς δεν είπε αυτό. Είπε κάτι χειρότερο.

“Σε ό,τι αφορά τον Καρλ Μαρξ” είπε “νομίζω θα γυρίζει στον τάφο του βλέποντας τι κάνει η χώρα, η οποία ιδρύθηκε στη βάση πολλών πεποιθήσεών του, στο όνομα της στήριξης της Συρίας…”

Ουσιαστικά η Βρετανίδα διπλωμάτης συγκρίνει την καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν και των ολιγαρχών με τα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η χώρα ήταν ακόμη πιστή σε αρκετές από τις αρχές του Μαρξισμού.

Σε αυτή τη βάση ο καθηγητής Άλεξ Καλίνικος σχολίασε ότι το Φόρειν Οφίς ξεπέρασε και τον εαυτό του στην κατρακύλα.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα η παρανόηση οδήγησε και σε ένα ρατσιστικό ξέσπασμα από χρήστες του ίντερνετ που υποστήριζαν ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν (και γενικότερα οι Βρετανοί) είναι ηλίθιοι.

Και αν είμαστε ηλίθιοι εμείς που τους αφήνουμε να καθορίζουν την τύχη του κόσμου;

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ