μμε νδ συριζα συγκυβέρνηση ΕΣΗΕΑ παπαχριστούδη

Να, γιατί δεν χρειάζονται τη δημοσιογραφία στα ΜΜΕ

Πηγή: MediaTvNews

Σε μεγάλη δημοφιλή ιστοσελίδα στην οποία πρόσφατα αναρτήθηκε ένα από τα σημαντικά «ρεπορτάζ», σταλμένο από το Μέγαρο Μαξίμου, οι επικεφαλής τόλμησαν να αλλάξουν τον τίτλο. Το περιεχόμενο δεν πειράχτηκε, ήταν απόλυτα ίδιο με όσα αναρτήθηκαν την ίδια ώρα σε εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες. Κι όμως, η πηγή διανομής ενοχλήθηκε και, όπως μάθαμε, απαίτησε να μπει ο ίδιος ακριβώς τίτλος με τον οποίο το θέμα εστάλη. Όπερ και εγένετο.

Η διανομή και δημοσίευση, στη συντριπτική πλειονότητα των μίντια, των στημένων ειδήσεων του Μαξίμου και συγκεκριμένων υπουργείων στο πολιτικό, οικονομικό, αστυνομικό ρεπορτάζ είναι αναγνωρίσιμη. Αποτελεί μια πραγματικότητα στον χώρο της ενημέρωσης και όχι μόνο για τα ίδια τα Μέσα και τους ανθρώπους τους. Η προπαγάνδα «κατασκευάζεται» με τη μορφή ειδησεογραφίας-ενημέρωσης εκτός της παραγωγικής διαδικασίας των ΜΜΕ. Για αυτό και τα μίντια δεν χρειάζονται τη δημοσιογραφία, την έρευνα, τις αποκαλύψεις, τη λογοδοσία. Γι’ αυτό οι δημοσιογράφοι στα περισσότερα αστικά ΜΜΕ είναι από τους πλέον χαμηλά αμειβόμενους, σε καθεστώς πλήρους εντατικοποίησης. Γι’ αυτό και τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, που διοικούνται από τη συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορούν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά καλύπτουν πλήρως όσους απασχολούνται σε γραφεία Τύπου.

Η χειραγώγηση των ΜΜΕ κατέστη αχρείαστη μετά το 2019, καθώς αυξήθηκαν και στελεχώθηκαν με εκατοντάδες δημοσιογράφους και συμβούλους οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του κράτους, με αποκλειστικό έργο την παραγωγή ειδήσεων και ρεπορτάζ για όλα τα ελεγχόμενα μίντια. Το πόσοι ακριβώς απασχολούνται σε αυτούς τους μηχανισμούς παραμένει άγνωστο. Γνωστό είναι μόνο πόσοι απασχολούνται στα κρατικά ΜΜΕ — περίπου 600 δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, περί τους 500 στη Γενική Γραμματεία, περίπου 400 στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των συμβασιούχων τόσο στα κρατικά Μέσα όσο και στους διάφορους μηχανισμούς επικοινωνίας του Μαξίμου και των γραφείων Τύπου.

Ένας αριθμός που προκαλεί εντύπωση είναι αυτός που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2024. Στον τομέα «επικοινωνία και ενημέρωση» της προεδρίας της κυβέρνησης αναγράφεται ο αριθμός 2.249 ατόμων, χωρίς άλλες λεπτομέρειες…

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ