Σε νέα ύψη έφτασαν τα επίπεδα υποκρισίας των Αμερικανών Δημοκρατικών γερουσιαστών, που υπερψήφισαν πακέτο που παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα στις ομιλίες τους αναγνώριζαν πως στη Γάζα συντελούνται εγκλήματα πολέμου.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Δεν θα σας στηρίξουμε στρατιωτικα εναντίον του Ιράν

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στηρίξουν στρατιωτικά το Ισραήλ σε ενδεχόμενη νέα επίθεση εναντίον του Ιράν είναι το μήνυμα που έστειλε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου σύμφωνα με την συνήθως καλά πληροφορημένη για τα εσωτερικά του Λευκού Οίκου, ιστοσελίδα Axios.

Το ίδιο προκύπτει και από τη δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ο οποίος πέρα από τις συνηθισμένες αναφορές στη στήριξη προς το Ισραήλ αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υπάρξει κοινή «διπλωματική απάντηση» στο πλαίσιο των G7.

Από την πλευρά του το δίκτυο NBC επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρει ότι μιλώντας σε συνεργάτες του ο Μπάιντεν ανέφερε πως ο «Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχειρεί να παρασύρει τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη σύρραξη».

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες ο Νετανιάχου φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς έχει ήδη υποσχεθεί σαρωτική αντεπίθεση εναντίον του Ιράν η οποία όμως μπορεί να μετατραπεί σε αποστολή αυτοκτονίας εάν δεν έχει εξασφαλίσει  την έμπρακτη στήριξη της Ουάσινγκτον.

Σαφείς αποστάσεις από το Τελ Αβίβ κράτησε και το Πεκίνο αναφέροντας ότι ο τελευταίος κύκλος έντασης είναι αποτέλεσμα του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα ενώ η Σαουδική Αραβία – μέχρι πρότινος βασικός αντίπαλος της Τεχεράνης στην περιοχή – αρκέστηκε να ζητήσει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

Ενδεικτικό του αδιεξ΄όδου του Ισραήλ είναι ότι ζήτησε ευσπευσμένα τη σύγκλιση του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – τον οποίο μέχρι πρότινως παρουσίαζε σαν υποχείριο της Χαμάς.

Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ιράν χρησιμοποιώντας drones χαμηλού κόστους και πυραύλους που μπορούσαν έυκολα να αναχαιτιστούν από την ισραηλινή και την αμερικανική αεράμυνα πραγματοποίησε μια «μετρημένη» επίθεση σαν απάντηση στο βομβαρδισμό της πρεσβείας του στη Συρία.

Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες ιρανικών πυραύλων που πετούν πάνω από το κτίριο του ισραηλινού κοινοβουλίου, το γεγονός ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε για πρώτη φορά drones από δικό της έδαφος και η άρνηση του Ισραήλ να δείξει εικόνες από στρατιωτικε΄ς βάσεις που χτυπήθηκαν, ανατρέπει άρδην την αντίληψη ισχύος στη Μέση Ανατολή σε βάρος του Τελ Αβίβ.

Το ερώτημα είναι αν o Νετανιάχου, που επιχειρεί με κάθε μέσο να διευρύνει τις συγκρούσεις για να διατηρήσει την πρωθυπουργία (και να μην καταλήξει στη φυλακή), θα αρκεστεί σε κάποιο συμβολικό πλήγμα ή θα επιχειρήσει να βυθισει την περιοχή στο αιμα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ