Εργαλεία στα κράτη για να μην διακόπτουν άμεσες επενδύσεις της Κίνας προτείνει ο Γιούνκερ.

Μην ξεπουλιέστε στους Κινέζους. Θα σας αγοράσουμε εμείς, λένε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να περιοριστεί η δυνατότητα της Κίνας να αγοράζει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και η ενέργεια, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Γιούνκερ προτείνει να δοθούν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εργαλεία με τα οποία θα μπορούν να μπλοκάρουν τις άμεσες επενδύσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα εάν αυτές πραγματοποιούνται από κρατικές ή κρατικά επιχορηγούμενες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις δηλαδή της Ιταλίας, που πήραν τα ελληνικά τρένα, της Γερμανίας που πήραν τηλεπικοινωνίες και τα αεροδρόμια και της Γαλλίας που ζητούν εδώ και χρόνια το δίκτυο ύδρευσης, μάς καλούν να μην ξεπουλιόμαστε σε άλλες χώρες. Μόνο σε αυτές.

Και ως γνωστόν το laissez-faire των Ευρωπαίων, όπως και των Αμερικάνων σταματά εκεί που ξεκινούν τα συμφέροντα των εθνικών αστικών τάξεων της κάθε χώρας.

H απόφαση αναμένεται να προκαλέσει προβληματισμό σε δυνάμεις της ευρωπαϊκής “αριστεράς”, που λόγο της διεθνιστικής τους παράδοσης έχουν συνηθίσει να ξεπουλιούνται σε όλους.

Ανησυχία επικρατεί όμως και σε δυνάμεις των Ελλήνων νεοφιλελεύθερων που εδώ και χρόνια αναζητούσαν επιχειρήματα για να υποστηρίξουν ότι το να πουλάς τις κρατικές σου επιχειρήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις άλλων χωρών βοηθά το εντερπρενσιπ – λέξη την οποία δεν έχουν καταφέρει να μεταφράσουν ακόμη στα ελληνικά.

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ