Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να έχει στα χέρια του μια σχεδόν ολοκληρωμένη εκδοχή ενός ψηφίσματος που θα προτείνει την απαγόρευση της διατερματικής κρυπτογράφησης (end-to-end encryption) σε εφαρμογές όπως η WhatsApp και η Signal, σύμφωνα με διαρροή εγγράφου.
Στο υπόμνημα, που έχει ημερομηνία 6 Νοεμβρίου και απευθύνεται στους εκπροσώπους των κρατών-μελών, δηλώνεται πως η διαθεσιμότητα της διατερματικής κρυπτογράφησης δυσχεραίνει τις έρευνες των διωκτικών αρχών στην Ευρώπη.
Πρόκειται για ένα προσχέδιο ψηφίσματος από συνάντηση των μελών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με τίτλο «Ασφάλεια μέσω κρυπτογράφησης και ασφάλεια παρά την κρυπτογράφηση». Τέτοιου είδους ψηφίσματα δεν είναι νομικά δεσμευτικά, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατάρτιση μελλοντικής νομοθεσίας.
Η ύπαρξή του δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς παλαιότερες διαρροές είχαν κάνει ξεκάθαρο πως το θέμα συζητείται σε συναντήσεις του Συμβουλίου ήδη από το 2016. Οι προτάσεις του εγγράφου αναμένεται να παρουσιαστούν στις 19 Νοεμβρίου, με περαιτέρω παρουσίαση στις 25 του ίδιου μήνα και υιοθέτησή τους από το Συμβούλιο λίγο αργότερα.
Οργανώσεις που υπερασπίζονται την ψηφιακή ιδιωτικότητα έχουν επιχειρηματολογήσει πως είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ένας «ασφαλής διάδρομος» για να έχουν οι διωκτικές αρχές πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα, χωρίς αυτός ο «διάδρομος» να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης του ψηφιακού εγκλήματος.
«Μια κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση της κρυπτογράφησης σε πλατφόρμες μηνυμάτων όπως η WhatsApp και η Signal θα ήταν μία τεράστια απειλή στην ιδιωτικότητα όπως την ξέρουμε. Είναι απογοητευτική αλλαγή στην στάση της ΕΕ που παλαιότερα ήταν υπέρ της ιδιωτικότητας για τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Ρέι Γουόλς, ειδικός στην ψηφιακή ιδιωτικότητα της εταιρείας ProPrivacy.
Συμπλήρωσε πως «το σπάσιμο της κρυπτογράφησης δεν είναι μόνο απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά και η δυνατότητα ιδιωτικής επικοινωνίας είναι ζωτικό κομμάτι κάθε ελεύθερης κοινωνίας».
Τον περασμένο Οκτώβριο, η συμμαχία «Five Eyes» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ΗΒ, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Καναδά, είχε παροτρύνει τις εταιρείες τεχνολογίας να συμπεριλάβουν «κερκόπορτες» στα προϊόντα τους, ώστε να μπορούν οι διωκτικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένο περιεχόμενο.
Πηγή: ITPro