«Αγαπημένοι μου μαθητές, αγαπημένα μου παιδιά, όταν θα διαβάζετε αυτό το γράμμα θα βρίσκομαι ήδη στην απομόνωση, ένα μέρος όπου οι ακτίνες του ήλιου δεν θα μπορούν να μπουν. Θα είμαι μόνος αλλά κάθε πρωί ο ύμνος που τραγουδάτε θα φτάνει στα αυτιά μου. Έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια με αυτή την τεράστια απεργία πείνας· αυτό είναι το όπλο των φυλακισμένων, όπως η γνώση είναι το δικό σας για να ελευθερώσετε την πατρίδα και το λαό σας».
Με αυτές τις λέξεις ο Μαργουάν Μπαργκουτί, ο «Παλαιστίνιος Νέλσον Μαντέλα» όπως πολλοί συνηθίζουν να τον αποκαλούν, απευθύνθηκε με επιστολή του στους μαθητές της Παλαιστίνης.
Ηγετική φυσιογνωμία της πρώτης και δεύτερης ιντιφάντα, ο Μπαργκουτί βρίσκεται στις ισραηλινές φυλακές από το 2002, ενώ έχει καταδικαστεί σε πεντάκις ισόβια κάθειρξη για τρομοκρατία. Ηγετικό, επίσης, μέλος του Τανζίμ, ένοπλου τμήματος της Φατάχ.
Γεννημένος σε ένα χωριό κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα, με πατέρα πρόσφυγα εργάτη, ο Μπαργκουτί αφιερώθηκε στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ ήδη από την ηλικία των 15.
Αν και αρχικά τάχθηκε υπέρ μίας ειρηνικής λύσης, μεγαλώνοντας υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να απελευθερωθεί η Παλαιστίνη ήταν ο ένοπλος αγώνας.
Για επτά χρόνια έζησε εξόριστος στην Ιορδανία, ενώ έχει περάσει 23 χρόνια από τη ζωή του μέσα σε ένα κελί. Η απαγωγή και δολοφονία 16χρονου Παλαιστίνιου το 2014, οδήγησε τον Μπαργκουτί στην κήρυξη της τρίτης ιντιφάντα, η οποία συχνά αναφέρεται ως «σιωπηρή».
Η πολιτική του δράση δεν περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης του. Αυτή τη στιγμή 1500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Μπαργκουτί, συμμετέχουν σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης (απαγόρευση επικοινωνίας των κρατουμένων ακόμα και με τον στενό οικογενειακό τους κύκλο, φυλάκιση χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη, μηδαμινή ιατρική περίθαλψη).
Στην επιστολή που απέστειλε στους Παλαιστίνιους μαθητές γράφει ακόμα: «Οι αποικιοκράτες αυτοί ήθελαν η φυλακή να λειτουργεί σαν τάφος για όλους τους αγωνιστές, αλλά οι κρατούμενοι με την αποφασιστικότητα και το πείσμα τους στάθηκαν απέναντι στο δήμιο τους και μετέτρεψαν τη φυλακή σε έναν σταθμό για την ανανέωση των δυνάμεών τους και την ενίσχυση του αισθήματος της συλλογικότητας».
«Εγώ και τα αδέρφια μου στη φυλακή έχουμε ξεκινήσει μία τεράστια απεργία πείνας. Σας ζητάμε να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας και να γράφετε κάθε μέρα στα τετράδιά σας από 10 φορές : “Λευτεριά και αξιοπρέπεια στην Παλαιστίνη”».
Κορίνα Πετρίδη