Γάζα

LIVE Εξελίξεις από τη Γάζα 08/11/2023

14:20 Βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, με εικόνες από την καταστροφή στα πέριξ του νοσοκομείου Al-Quds με το οποίο συνεργάζεται η οργάνωση.

«Ένα βίντεο που δείχνει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την ισραηλινή κατοχή στοχεύοντας την περιοχή του Νοσοκομείου Al-Quds πολλές φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου, μετά τις απειλές για βομβαρδισμό του νοσοκομείου και τις απαιτήσεις για εκκένωση. Αυτός ο βίαιος βομβαρδισμός προκάλεσε πολλές ζημιές στο κτίριο και τραυμάτισε δεκάδες εκτοπισμένους», δηλώνει στην ανάρτησή της.


14:00 Ανταποκριτές του Al Jazeera ενημερώνουν για τους απολογισμούς νεκρών από τα χτυπήματα νωρίς το πρωί:

  • 17 νεκροί και πολλοί ακόμα παγιδευμένοι στα συντρίμμια σε αεροπρικό χτύπημα στον καταυλισμό Nuseirat
  • 4 νεκροί από χτύπημα σε σπίτι στην ανατολική Khan Younis, στη νότια Γάζα.
  • τουλάχιστον 15 νεκροί ανασύρθηκαν έπειτα από αεροπορικό χτύπημα στη Shejaiya, στη νοτιοανατολική πόλη της Γάζας.
  • τουλάχιστον 15 νεκροί σε αεροπορικό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στην πόλη της Γάζας

13:30 Σφοδροί βομβαρδισμοί από αέρος και θαλάσσης στην πόλη της Γάζας, όπου επιτόπιες μαρτυρίες λένε πως τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα κινούνται πλέον πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, πλησιάζοντας το νοσοκομείο Al-Shifa.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν αναφερθεί στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, στη γειτονιά Shujaiya στην ανατολική πόλη της Γάζα, στην ανατολική Khan Younis στον νότο της Λωρίδας και στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα. Στη δυτική πόλη της Γάζας, το ισραηλινό ναυτικό στόχευσε δημόσιο σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι.

Συνεχίζονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη με αθρόες συλλήψεις. Αναφορές κάνουν λόγο για συλλήψεις γυναικών και άλλων μελών οικογένειας, ώστε να αναγκαστούν σε παράδοση Παλαιστίνιοι άνδρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας:

  • ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 10.569, μεταξύ των οποίων 4.324 παιδιά, 2.823 γυναίκες και 649 ηλικιωμένοι, με άλλους 26.475 τραυματίες.
  • 214 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ τουλάχιστον 2.550 αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 1.350 παιδιά.
  • 193 μέλη ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί και 45 ασθενοφόρα είναι εκτός λειτουργίας.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ανεβάζουν στους 41 τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, οι 36 εξ αυτών από ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα. Τελευταίο θύμα ο δημοσιογράφος Mohammad Abu Hassir, του παλαιστινιακού πρακτορείου WAFA, που σκοτώθηκε μαζί με πολλά μέλη της οικογένειάς του τη νύχτα της 5ης Νοεμβρίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαιώνουν πως όλοι οι φούρνοι στη βόρεια Γάζα είναι εκτός λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχει ίχνος αλευριού και οι οργανώσεις βοήθειας δεν έχουν μπορέσει να παραδώσουν αλεύρι στον βορρά εδώ και επτά ημέρες. Στον νότο της Λωρίδας, μόλις εννέα φούρνοι δουλεύουν «κατά διαστήματα», όταν υπάρχει πρόσβαση σε νερό και αλεύρι. Την Τρίτη, κομβόι της Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου με ιατρικό υλικό δέχθηκε επίθεση από ισραηλινά στρατεύματα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ