Γάζα

LIVE Εξελίξεις από τη Γάζα 07/11/2023

14:30 Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έφτασε τους 10.328, εκ των οποίων 4.237 παιδιά. Στον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται αγνοούμενοι και παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.


13:55 Εκτός λειτουργίας πλέον όλοι οι φούρνοι στην πόλη της Γάζας, είτε επειδή έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς είτε λόγω έλλειψης καυσίμων και αλευριού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Λωρίδας.

Το Ισραήλ έχει συνειδητά στοχεύσει φούρνους στη Γάζα με τα αεροπορικά του χτυπήματα — σε συνδυασμό με τον πλήρη αποκλεισμό, οδηγεί τους κατοίκους της Λωρίδας προς τον λιμό. Από τις 21 Οκτωβρίου, οπότε και επετράπη να εισέλθει ξανά στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο, συνολικά 569 φορτηγά έχουν μπει από το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Πριν τις 7 Οκτωβρίου, 750-850 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονταν καθημερινά.


12:00 Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου υγείας της Γάζας στο Al Jazeera, το Ισραήλ έχει δώσει εντολή εκκένωσης στη διεύθυνση του Εξειδικευμένου Νοσοκομείου Παίδων Rantisi, στη βόρεια πόλη της Γάζας, διότι πρόκειται να το βομβαρδίσει. Η διεύθυνση του νοσοκομείου δεν απάντησε στην εντολή. Το Rantisi είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Γάζα που εξειδικεύεται στις παιδικές χρόνιες παθήσεις, μεταξύ άλλων με νεφροπάθειες και καρκίνους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 70 παιδιά νοσηλεύονται και 1.000 εκτοπισμένοι βρίσκονται στο νοσοκομείο, με πολλούς από τους ασθενείς να μην έχουν δυνατότητα μετακίνησης. Ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου, όπου βρίσκεται η πτέρυγα καρκίνου, χτυπήθηκε από ισραηλινό πύραυλο χθες.


11:30 Έναν μήνα έπειτα από την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ συνεχίζει τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, βομβαρδισμός στη Ράφα στη νότια Γάζα σκότωσε τουλάχιστον 16 ανθρώπους.

Νωρίς το πρωί, το Ισραήλ βομβάρδισε σπίτι της οικογένειας Al-Astal στην περιοχή al-Qarara ανατολικά της Khan Younis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας με τουλάχιστον 10 νεκρούς, από όπου και το βίντεο του δημοσιογράφου Amr Tabbash.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amr Tabash (@amr.tabash)

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τη Γάζα, το Ισραήλ συνεχίζει να στοχεύει τους ηλιακούς συλλέκτες στις ταράτσες νοσοκομείων και σπιτιών, τακτική που εφαρμόζει τις τελευταίες μέρες για να στερήσει ακόμα περισσότερο τη διαθέσιμη ενέργεια στη Γάζα.

Τουλάχιστον δύο ακόμα νεκροί Παλαιστίνιοι στις επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών εκεί σε τουλάχιστον 164, ενώ δεκάδες ήταν και πάλι οι συλλήψεις.

Στη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) τονίζει πως οι πράξεις του Ισραήλ συντελούν σε «αναγκαστικό εκτοπισμό και ανθρωπιστική τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων».

«Εδώ και 1 μήνα, οι άνθρωποι σε όλη τη Γάζα στερούνται βοήθεια, σκοτώνονται και βομβαρδίζονται για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Καθημερινοί αγώνες για να βρουν ψωμί και νερό. Οι διακοπές ρεύματος αποκόπτουν τους ανθρώπους από τα αγαπημένα τους πρόσωπα & τον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε στην ανάρτησή της η UNRWA.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Γάζας, στον έναν μήνα από τις 7 Οκτωβρίου:

  • Κατά μέσο όρο, τα νοσοκομεία δέχονται έναν τραυματία κάθε λεπτό και 15 πτώματα κάθε ώρα.
  • Έξι παιδιά και πέντε γυναίκες σκοτώνονται κατά μέσο όρο κάθε ώρα.
  • Σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια του λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και επιδρομών.
  • Περίπου 30.000 τόνοι εκρηκτικών έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ στους βομβαρδισμούς – κατά μέσο όρο 82 τόνοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
  • Τα μισά νοσοκομεία και το 62% των κέντρων υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.
  • Το 50% των κατοικιών έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις επιδρομές — το 10% έχει καταστεί μη κατοικήσιμο.
  • Το ένα τρίτο των σχολείων έχει υποστεί ζημιές και περίπου το 9% είναι εκτός λειτουργίας.
  • Το 14% των τζαμιών στη Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί ζημιές και το 5% έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ