πολιτικοί κρατούμενοι Παλαιστίνιοι Ισραήλ απαρτχάιντ

Κράτος-απαρτχάιντ το Ισραήλ για τον εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Λίγες εβδομάδες μετά την αναγνώριση από τη Διεθνή Αμνηστία ότι το Ισραήλ λειτουργεί σαν καθεστώς απαρτχάιντ που συντελεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έρχεται να ενώσει τη φωνή του και ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει:

«Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ) Michael Lynk υπέβαλε έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στα ΚΠΕ ισοδυναμεί με απαρτχάιντ.

Ο Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Τα ευρήματα του Ειδικού Εισηγητή αποτελούν μια σημαντική και έγκαιρη προσθήκη στην αυξανόμενη διεθνή συναντίληψη ότι οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα σύστημα καταπίεσης με φυλετικά κίνητρα κατά των Παλαιστινίων, το οποίο έχει σχεδιαστεί ρητά για να διατηρεί την εβραϊκή ισραηλινή κυριαρχία και διατηρείται μέσω της διάπραξης σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων αποκαλούν την κατάσταση “απαρτχάιντ” εδώ και χρόνια, και η έκθεση αυτή αποτελεί ορόσημο για την αναγνώριση της βιωμένης πραγματικότητας εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Όπως η Διεθνής Αμνηστία και πολλές άλλες ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο Ειδικός Εισηγητής εξέτασε τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ μέσα από το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και κατέληξε στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι πρόκειται για απαρτχάιντ».

«Τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ έχει εντείνει τις προσπάθειές του να λογοκρίνει και να απαξιώσει όποια/-ον χρησιμοποιεί τη λέξη “απαρτχάιντ”. Αντί να ασχοληθούν με τους σοβαρούς ισχυρισμούς που διατυπώνονται από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και τώρα από τον ΟΗΕ, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να περιορίζουν την απάντησή τους σε μια επίθεση στον αγγελιοφόρο με αβάσιμες κατηγορίες για προκατάληψη. Αυτή η αποτυχημένη στρατηγική δεν μπορεί να αποκρύψει την αυξανόμενη συναντίληψη μεταξύ των ειδικών ότι η σκληρή πραγματικότητα της εξοντωτικής καταπίεσης στην οποία το Ισραήλ υποβάλλει καθημερινά τις/τους Παλαιστίνιες/-ους αποτελεί κατεξοχήν παράδειγμα απαρτχάιντ.

«Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αποδεχτεί τα ευρήματα των οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, και να αρχίσει να αποκαλεί το απαρτχάιντ του Ισραήλ με το όνομά του. Η διεθνής κοινότητα, ιδίως οι χώρες που έχουν συμμαχήσει με το Ισραήλ, πρέπει να σταματήσουν να δικαιολογούν αυτό το σκληρό σύστημα φυλετικής κυριαρχίας και καταπίεσης και να αναλάβουν άμεση δράση για να βοηθήσουν στον τερματισμό του απαρτχάιντ και στην προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του Φεβρουαρίου του 2022 περιγράφει πώς το Ισραήλ επιβάλλει ένα σύστημα απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων οπουδήποτε έχει τον έλεγχο των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εξετάσει το έγκλημα του απαρτχάιντ στην τρέχουσα έρευνά του στα ΚΠΕ, καθώς και όλα τα κράτη να ασκήσουν οικουμενική δικαιοδοσία για τη διερεύνηση και τη δίωξη προσώπων που είναι ύποπτα για το έγκλημα του απαρτχάιντ, που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα ΚΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του απαρτχάιντ. Διαπιστώνει ότι οι Ισραηλινές/-οί Εβραίες/-οι και οι Παλαιστίνιες/-οι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζουν «υπό ένα ενιαίο καθεστώς που διαφοροποιεί την κατανομή των δικαιωμάτων και των οφελών του με βάση την εθνική και εθνοτική ταυτότητα και που εξασφαλίζει την υπεροχή της μίας ομάδας έναντι και εις βάρος της άλλης». Περιγράφει πώς αυτό το σύστημα «παρέχει σε μια φυλετική – εθνική – εθνοτική ομάδα σημαντικά δικαιώματα, οφέλη και προνόμια, ενώ σκόπιμα υποβάλλει μια άλλη ομάδα να ζει πίσω από τείχη, σημεία ελέγχου και υπό μόνιμη στρατιωτική κυριαρχία», και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό «ικανοποιεί το κυρίαρχο αποδεικτικό πρότυπο για την ύπαρξη απαρτχάιντ».

Τον Ιανουάριο, τηλεγράφημα που διέρρευσε από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραφε μια προγραμματισμένη εκστρατεία για την απαξίωση του έργου του Ειδικού Εισηγητή, και οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν το προσωπικό και τους ερευνητές του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να εισέλθουν στο Ισραήλ και/ή στα ΚΠΕ. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει επίσης ως συνέπεια παλαιστινιακές οργανώσεις να τίθενται εκτός νόμου, να παρενοχλούνται και να φιμώνονται».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ