Σε καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών τον Απρίλιο του 2012, προχώρησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδικάζοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 70.000 ευρώ σε τέσσερις επιζήσασες.
Πρόκειται για την υπόθεση των γυναικών που είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2012 έπειτα από τη διαβόητη Υγειονομική διάταξη 39α/2012 που είχαν παρουσιάσει λίγες μέρες νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη τύπου ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των γυναικών είχαν δημοσιοποιηθεί πρώτα στην ιστοσελίδα της αστυνομίας κι έπειτα μαζικά στον Τύπο και στην τηλεόραση, δημιουργώντας έναν ηθικό πανικό περί «υγειονομικής βόμβας» που βόλεψε πολύ ενόψει των εκλογών που θα έρχονταν λίγες μέρες αργότερα.
Συνολικά η απόφαση αφορά έξι προσφεύγουσες, μία εκ των οποίων είναι νεκρή και εκπροσωπείται από συγγενείς της. Απορρίφθηκαν προσφυγές από πέντε ακόμα γυναίκες, τέσσερις εκ των οποίων έχουν πεθάνει και μία δεν βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.
Στην περίπτωση δύο γυναικών, η καταδίκη αφορά την επιβολή εξέτασης αίματος χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση, με το Δικαστήριο να σημειώνει πως οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία δεν περιγράφονταν στις νομικές διατάξεις που επικαλέστηκε η ελληνική κυβέρνηση στην υπεράσπισή της, ενώ δεν υπήρξε και η απαραίτητη εντολή εισαγγελέα για την πραγματοποίηση των εξετάσεων αίματος.
Σε τέσσερις ακόμα προσφυγές η Ελλάδα καταδικάστηκε για τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων των προσφευγουσών, σημειώνοντας πως ο νόμος που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίησή της, ο 2472/1997, έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν αντικείμενο καταδίκης της χώρας. Σημείωσε επίσης πως ο εισαγγελέας «δεν εξέτασε στη διαταγή του κατά πόσον θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί άλλα μέτρα, ικανά να εξασφαλίσουν μικρότερο βαθμό έκθεσης των προσφευγουσών, στην παρούσα υπόθεση. Διέταξε απλώς τη δημοσίευση των εν λόγω στοιχείων, χωρίς να εξετάσει την ιδιαίτερη κατάσταση καθεμιάς από τις προσφεύγουσες ή να εκτιμήσει τις πιθανές συνέπειες που θα είχε γι’ αυτές η εν λόγω διάδοση».
Επιπλέον, οι προσφεύγουσες «δεν είχαν τη νομική δυνατότητα να ακουστούν από τον εισαγγελέα προτού αυτός αποφανθεί σχετικά με τη δημοσιοποίηση (…) ούτε μπορούσαν (…) να ασκήσουν έφεση προκειμένου να επανεξεταστεί αυτή». Το Δικαστήριο σημείωσε την ένταση των συνεπειών που υπέστησαν οι προσφεύγουσες, «δεδομένου ότι οι πληροφορίες που διαδόθηκαν αφορούσαν την οροθετική κατάσταση των προσφευγουσών, η αποκάλυψη της οποίας ήταν πιθανό να επηρεάσει δραματικά την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή τους, καθώς και την κοινωνική και εργασιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι η φύση της ήταν τέτοια που τους εξέθετε σε δυσμένεια και κίνδυνο εξοστρακισμού».
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη απόφαση (στα γαλλικά) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «O.G. ET AUTRES c. GRÈCE» πατώντας εδώ.