Λαπαβίτσας ευρώ

Κ. Λαπαβίτσας: Μην πάρετε το ΕΜΣ. Κινηθείτε σαν κυρίαρχο κράτος (ηχητικό)

Ο οικονομολόγος, καθηγητής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στον 98.4 του Ηρακλείου και τον Γιώργο Σαχίνη, αφού σημείωσε ότι είναι πρωτεύουσας σημασίας η υγεία και η ζωή των ανθρώπων και των κοινωνιών, σημείωσε με έμφαση ότι η πανδημία αυτή επηρεάζει με πρωτοφανή τρόπο την παγκόσμια οικονομία και άρα συνιστά ειδική κατάσταση αντιμετώπισης και στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Όχι μόνο η δημόσια υγεία, όπως είπε, αλλά και οι οικονομικοί όροι που θα επιβάλουν ή όχι οι κοινωνίες, σε όφελός τους ή σε βάρος τους, την στιγμή ακριβώς που αναδύεται η καθοριστική σφραγίδα του έθνους-κράτους, που εξ ορισμού από μόνο του δεν αρκεί για θετικό πρόσημο, αφού μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος των πολλών.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε ότι η οικονομική κρίση αποδεικνύεται εξίσου βαριά, ή και βαρύτερη, από την υγειονομική. Για την εξασθενημένη ελληνική οικονομία, που στηρίζεται στον τουρισμό, το ΔΝΤ ήδη εκτίμησε συρρίκνωση 10%.

Θα είναι μεγάλο λάθος να περιμένουμε «βλέποντας και κάνοντας». Απαιτείται άμεσα μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων, ύψους έως 20 δις, για την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος, την πληρωμή των μισθών του ιδιωτικού τομέα, τη διατήρηση της απασχόλησης, την προστασία των μικρομεσαίων, τη στήριξη των ανέργων και των φτωχότερων στρωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο απαιτείται ευρύτατο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανάκαμψη και την αλλαγή της δομής της οικονομίας υπέρ του παραγωγικού τομέα.

Η κρίση επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας την επανεμφάνιση του έθνους-κράτους και η Ελλάδα πρέπει να δράσει ως κυρίαρχο κράτος. Το δήλωσαν άλλωστε ξεκάθαρα και στο Γιούρογκρουπ: ο καθένας μόνος του.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας δήλωσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται τη δυσχερή θέση της κυβέρνησης που πρέπει να κινηθεί ενάντια στα πιστεύω της, αλλά οφείλει να το κάνει για να σωθεί η χώρα από τα χειρότερα. Να μην πάρει το δάνειο του ΕΜΣ γιατί θα είναι μικρό, με μνημονιακούς όρους, και δεν θα λύσει το πρόβλημα. Να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα (το «μαξιλάρι») και να δανεισθεί στις ανοιχτές αγορές. Αν υπάρξει σύγκρουση με την ΕΕ, να μην την φοβηθεί και να κινητοποιήσει το τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: Νέα Κρήτη

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ