Ισραήλ

Ισραήλ: Ζητούν αποζημίωση για το τζιπ που σκότωσε νεαρό Παλαιστίνιο

Αποζημίωση για το ισραηλινό στρατιωτικό τζιπ που σκότωσε νεαρό Παλαιστίνιο ζητά το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ από την οικογένεια του θύματος.

Πρόκειται για περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2015, κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στο χωριό Kufr Malek, βορειοανατολικά της πόλης Ραμάλα. Ο 21χρονος Παλαιστίνιος Abdulla Ghneimat χτυπήθηκε και εγκλωβίστηκε τραυματισμένος κάτω από το τζιπ του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις όχι μόνο αρνήθηκαν να του παρέχουν ιατρική βοήθεια, αλλά δεν επέτρεψαν και στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους του χωριού να σηκώσουν το τζιπ για να τον απεγκλωβίσουν, με αποτέλεσμα ο Abdulla Ghneimat να χάσει τη ζωή του. Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε αγωγή εναντίον του Ισραήλ τον Ιούνιο του 2017.

Η πλευρά του κράτους του Ισραήλ υποστήριξε ότι ο νεαρός δέχτηκε πρώτες βοήθειες από τους στρατιώτες, οι οποίοι μάλιστα επέτρεψαν σε τοπικό γερανό να σηκώσει το τζιπ – χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η χρονική στιγμή που έγινε αυτό. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι ο Abdulla έριξε μία βόμβα Μολότοφ στο τζιπ, με αποτέλεσμα το όχημα να στρίψει απότομα προς το μέρος του και να τον χτυπήσει.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έστρεψε το κατηγορητήριο εναντίον της οικογένειας του θύματος. Υποστηρίζει ότι το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να διωχθεί νομικά, επειδή το περιστατικό έγινε εν μέσω πολεμικής σύγκρουσης. Μάλιστα, βασιζόμενο σε αυτό τον ισχυρισμό, το Ισραήλ ζητά τώρα αποζημίωση από την οικογένεια του Abdulla, για τη ζημιά που προκλήθηκε στο στρατιωτικό τζιπ.

Οι γονείς του Abdulla επιμένουν ότι ο γιος τους εκείνη την ώρα επέστρεφε από τη δουλειά του και πιστεύουν ότι οι κατοχικές αρχές δεν θέλουν τα χρήματά τους, αλλά κυρίως να κλονίσουν το ηθικό και την αποφασιστικότητά τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ