Ισραήλ: Απαγορεύεται και η… ανάγνωση

του Ανδρέα Κοσιάρη
Το ισραηλινό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, με πλειοψηφία 13-4, τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου που δημιουργεί ένα νέο ποινικό αδίκημα, την «κατανάλωση τρομοκρατικού υλικού».

Η απόφαση τροποποιεί το άρθρο 24 του αντιτρομοκρατικού νόμου του Ισραήλ για να συμπεριλάβει ένα νέο αδίκημα, το οποίο ορίζεται ως η «συστηματική και συνεχής κατανάλωση δημοσιεύσεων τρομοκρατικής οργάνωσης υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ταύτιση με την τρομοκρατική οργάνωση» και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους.

Το νομοσχέδιο ορίζει τη Χαμάς και το ISIS (Ισλαμικό Κράτος) ως τις τρομοκρατικές οργανώσεις στις οποίες εφαρμόζεται αυτό το αδίκημα. Η τροπολογία παρέχει επίσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης την αρμοδιότητα να κηρύσσει πρόσθετες τρομοκρατικές οργανώσεις για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Άμυνας και την έγκριση της Επιτροπής Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ. Ο νόμος ψηφίστηκε ως προσωρινή διάταξη που ισχύει για δύο χρόνια.

Πρόκειται για μία τρομακτική επέκταση των ήδη δρακόντειων νόμων που ποινικοποιούν την ελευθερία της έκφρασης στο Ισραήλ, έπειτα από την απαγόρευση αντιπολεμικών διαδηλώσεων και την ποινικοποίηση της έκφρασης υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, που μπορεί πλέον να οδηγήσει σε σύλληψη ακόμα και για μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τονίζει το ανθρώπινο κόστος των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Με τη νέα τροποποίηση, ουσιαστικά ποινικοποιείται ακόμα και η ανάγνωση. Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Adalah (νομικό κέντρο για τα δικαιώματα της αραβικής μειοψηφίας στο Ισραήλ), η νομοθεσία «ποινικοποιεί ακόμα και την παθητική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Ο νόμος δεν ορίζει τι σημαίνει «κατανάλωση» ούτε ποιες ακριβώς και από ποιους είναι οι «δημοσιεύσεις» των οποίων η «κατανάλωση» αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η ασάφεια και η επεκτατικότητα του νόμου σημαίνει πως στο Ισραήλ μπορεί κανείς να συλληφθεί και για απλά ανάγνωση, λόγου χάριν, των αναρτήσεων στο X (πρώην Twitter) του Παλαιστινιακού Πρακτορείου Ειδήσεων Quds, που το Ισραήλ θεωρεί πως συνδέεται με τη Χαμάς.

Όπως τόνισε και πάλι η Adalah, πρόκειται για παραβίαση «της θεμελιώδους αρχής του ποινικού δικαίου ότι οι σκέψεις από μόνες τους δεν μπορούν να συνιστούν ποινικό αδίκημα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποινική ευθύνη χωρίς μια ελάχιστη πράξη (nullum crimen sine actu). Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να υπάρχει καμία τιμωρία για θέματα που παραμένουν αποκλειστικά στις σκέψεις κάποιου και στερούνται οποιασδήποτε παρατηρήσιμης, εξωτερικής ή συμπεριφορικής έκφρασης».

Η εξακρίβωση ενός τέτοιου «ποινικού αδικήματος» είναι εύκολη μέσω της τεχνολογίας κατασκοπίας που έχει αναπτύξει ο ισραηλινός στρατός, και η τροποποίηση αυτή θα δώσει «λευκή επιταγή» στις ισραηλινές διωκτικές αρχές να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους τεχνολογία εναντίον των Παλαιστινίων στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και των ίδιων των Ισραηλινών πολιτών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ