Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι το Ιράν και το Ισραήλ επιδιώκουν σιωπηρή αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης. Οι δύο πλευρές απέφυγαν επιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θύματα σε αστικά κέντρα και κατά συνέπεια έναρξη ολοκληρωτικού πολέμου.
Υπάρχουν όμως ορισμένες επισημάνσεις για την τακτική κάθε χώρας. Η Τεχεράνη έστειλε τις πρώτες προειδοποιήσεις για την εκτόξευση drones και πυραύλων 72 ώρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Όλες οι γειτονικές χώρες αλλά και αεροπορικές εταιρείες ήταν ενήμερες ώστε να λάβουν έγκαιρα μέτρα προστασίας.
Τα μέσα που χρησιμοποίησε επίσης επιβεβαιώνουν των επικοινωνιακό χαρακτήρα της επίθεσης. Τα drones που απογειώθηκαν από ιρανικό έδαφος αναπτύσσουν πολύ χαμηλές ταχύτητες (έως 180χλμ/ω) και χρειάζονται πολλές ώρες να φτάσουν τον στόχο τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα από τα αντιαεροπορικά συστήματα. Επίσης έχουν εξαιρετικά χαμηλό κόστος από 20 έως 30.000 ευρώ.
Το γεγονός λοιπόν ότι αποφεύχθηκαν σημαντικές ζημιές στο Ισραήλ δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της βοήθειας που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε σημαντικό βαθμό απόφαση του Ιράν.
Η μεγάλη επιτυχία της ιρανικής επίθεσης ήταν ότι ανάγκασε Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία να δαπανήσουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αντιαεροπορικούς πυραύλους. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι επόμενες επιθετικές κινήσεις του Ισραήλ θα δέχονται απάντηση από το ίδιο το Ιράν και όχι από συμμαχικές με αυτό οργανώσεις. Τέλος, επέτρεψε στο Ιράν να χαρτογραφήσει τις δυνατότητες της ισραηλινής αεράμυνας.
Από την πλευρά του το Ισραήλ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν ενημέρωσε για την επίθεσή του παρά μόνο ελάχιστες συμμαχικές δυνάμεις. Επίσης ακόμη και τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.
Δεν θα πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι οι εκτόξευση των ισραηλινών πυραύλων συνιστά δεύτερη επίθεση εναντίον του Ιράν, το οποίο αντέδρασε στον βομβαρδισμό της πρεσβείας του.
Προκύπτει λοιπόν και πάλι το ερώτημα ποιος είναι πραγματικά ο ενήλικας στο δωμάτιο και ποιος ο ανεξέλεγκτος εμπρηστής. Ακόμη και Ισραηλινοί αναλυτές πάντως κάνουν πλέον λόγο για ιστορικής σημασίας ήττα του Τελ Αβίβ και υπαρξιακή κρίση του Ισραήλ τόσο στο μέτωπο της Γάζας όσο και σε αυτό του Ιράν.
Είτε πάντως τελείωσε αυτό το επεισόδιο της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη είτε όχι, οφείλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στο σημαντικότερο ζήτημα της συνεχιζόμενης γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού.