ΗΠΑ πρώτες φυλάκιση παιδιών

ΗΠΑ: Πρώτη θέση στη φυλάκιση παιδιών

Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά των οποίων η ελευθερία έχει στερηθεί, υπολογίζει συντηρητικά τον παγκόσμιο αριθμό των παιδιών σε 7 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έκθεσης, ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Μάνφρεντ Νόβακ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρώτες παγκοσμίως στον ρυθμό με τον οποίο φυλακίζουν ανθρώπους κάτω των 18 ετών.

Τα 60 από κάθε 100.000 παιδιά στις ΗΠΑ είναι υπό κράτηση, είτε στο σύστημα δικαιοσύνης είτε σε αυτό της μετανάστευσης. Τους αριθμούς των ΗΠΑ πλησιάζουν χώρες όπως η Βολιβία, η Μποτσουάνα και η Σρι Λάνκα, ενώ στην άλλη άκρη της λίστας, η Δυτική Ευρώπη έχει έναν μέσο όρο 5 παιδιών υπό κράτηση ανά 100.000 και ο Καναδάς περίπου 14-15 ανά 100.000.

Ο Νόβακ υπέδειξε τον ρατσιστικό πόλεμο κατά της μετανάστευσης της κυβέρνησης Τραμπ, που έχει ως αποτέλεσμα τον χωρισμό παιδιών από τους γονείς τους και την τοποθέτησή τους σε κλουβιά, ως βασικό συντελεστή του ιδιαίτερα υψηλού ρυθμού κράτησης παιδιών των ΗΠΑ, με σχεδόν το ένα τρίτο των 330.000 παιδιών σε στρατόπεδα κράτησης παγκοσμίως να βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς – υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 100.000 παιδιά υπό σχετιζόμενη με τη μετανάστευση κράτηση στις (ΗΠΑ)», είπε σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ο Νόβακ, που είναι καθηγητής διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Βέβαια, ο χωρισμός των παιδιών, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ, από τους γονείς τους και ακόμα και μικρών παιδιών στα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ, είναι απολύτως απαγορευμένος από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Θα το αποκαλούσα απάνθρωπη μεταχείριση για αμφότερους τους γονείς και τα παιδιά».

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι το μόνο μέλος του ΟΗΕ που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να αρνούνται να την καταθέσουν στη Γερουσία για τελική έγκριση από την υπογραφή της το 1995. Οι ΗΠΑ ήταν μία από τις χώρες που απέτυχαν να επιστρέψουν μια έρευνα για αυτήν την τελευταία έκθεση.

Ο συγκλονιστικός ρυθμός κράτησης παιδιών στις ΗΠΑ είναι επίσης αποτέλεσμα του σημαντικού αριθμού συλλήψεων ανηλίκων κάθε χρόνο, με πολλές από αυτές να οδηγούν σε δίωξη και κράτηση σε φυλακές ανηλίκων ή ενηλίκων. Σύμφωνα με στοιχεία του FBI, σχεδόν 720.000 συλλήψεις ανηλίκων έγιναν στις ΗΠΑ το 2018, και μεταξύ 2013 και 2017 σχεδόν 30.000 παιδιά κάτω των 10 ετών συνελήφθησαν από την αστυνομία. Κατά μέσο όρο, 500.000 ανήλικοι περνάν από το σύστημα κράτησης ανηλίκων της χώρας κάθε χρόνο.

Παρά την αναλυτική αναφορά του στη μαζική κακοποίηση παιδιών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Νόβακ είπε στους δημοσιογράφους ότι δε θα υπάρξουν κυρώσεις από τον ΟΗΕ, αφού οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αυτή είναι μία από τις αδυναμίες του ΟΗΕ», σχολίασε.

Πηγή: wsws.org

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ