χάκερ ισραήλ

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα προωθεί site με κακόβουλο λογισμικό

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Ο επίσημος λογαριασμός στο twitter της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα (@IsraeliGreece) προωθεί μια fake ιστοσελίδα η οποία σύμφωνα με εταιρείες ασφαλείας δικτύων μπορεί να μολύνει τους υπολογιστές ή και να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα όσων την επισκέπτονται.

Πρόκειται για τη σελίδα hamas.com για την οποία η πρεσβεία ισχυρίζεται ψευδώς ότι ανήκει στην οργάνωση Χαμάς, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα έχει διαψευστεί και από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Haaretz. H αληθινή΄ σελίδα της Χαμάς στη διεύθυνση Hamas.ps βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Με έναν πρόχειρο έλεγχο διαπιστώσαμε ότι η σελίδα είναι κατοχυρωμένη στην ισραηλινή εταιρεία Wix – κάτι το οποίο φυσικά δεν θα έκαναν ποτέ τα μέλη της Χαμάς. Όπως μας εξήγησε και ειδικός σε θέματα ασφαλείας δικτύων που εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία, οι διαχειριστές της σελίδας έχουν φροντίσει να κρύψουν όλα τα άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Ελέγχοντας μαζί του την ιστοσελίδα στην αξιόπιστη εφαρμογή της virustotal.com (η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες από τις γνωστότερες εταιρείες ασφαλείας διαδικτύου) διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον πέντε εταιρείες χαρακτηρίζουν την σελίδα επικίνδυνη καθώς περιλαμβάνει «κακόβουλο λογισμικό» που θα μπορούσε να μολύνει τους υπολογιστές όσων την επισκέπτονται. Σύμφωνα μάλιστα με τα εργαλεία ελέγχου της εταιρείας CyRadar, η σελίδα πραγματοποιεί και το λεγόμενο Phishing, επιχειρεί δηλαδή να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ιρλανδικά ΜΜΕ η Wix προωθεί με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο τις επίσημες θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης υποχρεώνοντας μάλιστα τους υπαλλήλους της να ανεβάζουν βίντεο και άλλα υλικά υπέρ του Ισραήλ. Στην Ιρλανδία η εταιρεία απέλυσε υπάλληλό της για μηνύματα που είχε ανεβάσει στον προσωπικό της λογαριασμό ασκώντας κριτική στα εγκλήματα του Ισραήλ.

Την αρχική προώθηση της σελίδας hamas.com είχε αναλάβει η ίδια η κυβέρνηση του Ισραήλ μέσω των επίσημων λογαριασμών της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν τι πραγματικά πρεσβεύει η Χαμάς. Η σελίδα είναι γεμάτη από εξαιρετικά αστείες και ερασιτεχνικές μορφές προπαγάνδας με την οποία επιχειρείται να παρουσιαστεί η Χαμάς σαν μια οργάνωση που θέλει να καταλάβει ολόκληρο τον πλανήτη και να ανατρέψει όλες τις δημοκρατικές κυβερνήσεις του κόσμου επιβάλλοντας τον ισλαμικό νόμο.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ το twitter ενημερώνει όσους προωθούν τη συγκεκριμένη σελίδα ότι η γνησιότητα της αμφισβητείται, δεν κάνει το ίδιο στα μηνύματα της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα αφήνοντας τους Έλληνες χρήστες εκτεθειμένους σε πιθανή μόλυνση του υπολογιστή τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ