Παλαιστίνη Ισραήλ Γάζα κορονοϊός

Η Παλαιστίνη στο έλεος της πανδημίας και του Ισραήλ — του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Ενώ ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παλαιστινιακή επικράτεια, Michael Lynk, απαιτεί από το Ισραήλ να «διασφαλίσει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέσα που διαθέτει για την καταπολέμηση της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών», η ισραηλινή κατοχή στερεί συστηματικά από τον λαό της Παλαιστίνης το δικαίωμα να παλέψει για την ζωή και την υγεία του, μετατρέποντας την πανδημία σε όπλο για να οξύνει την πολιορκία της, και ρισκάροντας τεράστιο ανθρώπινο κόστος.

Μέχρι την ώρα που γράφουμε το άρθρο, η Παλαιστίνη μετρά 495 κρούσματα και 2 θανάτους από τον Covid-19, με το το Ισραήλ να έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2017, οι συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ξεπεράσει το όριο του «μη βιώσιμου», με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να μειώνεται δραστικά και την ανεργία να ανεβαίνει στο 60% — πολλές πτυχές της ζωής έχουν επιδεινωθεί ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Το σύστημα υγείας της Γάζας ειδικότερα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Μόνο το 2017, 54 άνθρωποι πέθαναν στην Γάζα εξαιτίας του αποκλεισμού, αναμένοντας να τους επιτραπεί να αναζητήσουν ζωτική ιατρική περίθαλψη εκτός της πόλης. Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής της Γάζας για την Άρση της Πολιορκίας Jamal al-Khudari δηλώνει πως «η ισραηλινή κατοχή, η πολιορκία και τα μέτρα κατά του ιού έχουν οδηγήσει σε οικονομική κρίση, που αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή». «Η κρίση είναι μεγάλη και είναι πολύ επικίνδυνη για τους εργαζομένους, τα εργοστάσια και τους τομείς εμπορίου, γεωργίας και τουρισμού», δήλωσε.

To απαρτχάιντ στον τομέα της υγείας

Το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, έχει την πρωταρχική ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι θα λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται. Ωστόσο, παρακρατεί πάνω από 11 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα για το ζήτημα των πληρωμών στις οικογένειες των Παλαιστινίων μαχητών. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το παλαιστινιακό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, που χρηματοδοτείται κατά 88-90% από φόρους της Παλαιστινιακής Αρχής και διεθνείς δωρητές, είναι εξαρτημένο από μετρητά. Ακόμα, με το 3 -5% που επιβλήθηκε στις παλαιστινιακές εισαγωγές, οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει πάνω από 47,7 δις δολάρια από το 2000, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Υπό κανονικές συνθήκες, οι απώλειες αυτές είναι καταστροφικές για την παλαιστινιακή οικονομική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, διακινδυνεύουν ζωές και υπονομεύουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στην Παλαιστίνη. Η «έλλειψη κυριαρχίας και αποτελεσματικού ελέγχου των φυσικών πόρων ή άλλων πιθανών πηγών κρατικών εσόδων παρακωλύει» την ικανότητα της Παλαιστινιακής Αρχής να χρηματοδοτήσει επαρκώς τη δημόσια υγεία και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεση του 2018.

Περίπου 150.000 κάτοικοι της Δυτικής Όχθης εργάζονται συνήθως στο Ισραήλ ή σε ισραηλινούς οικισμούς. Η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε αρχικά στην με την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει σε εργαζομένους κάτω των 50 ετών που εργάζονται σε βιομηχανίες που έκρινε απαραίτητες, όπως η γεωργία, η υγεία και οι κατασκευές, να παραμείνουν στο Ισραήλ για έναν ή δύο μήνες. Ωστόσο, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι περίμεναν το Ισραήλ να περιθάλψει τους εργαζόμενους που μολύνθηκαν από τον ιό, ένας ασθενής εργαζόμενος πετάχτηκε σε σημείο ελέγχου από την ισραηλινή αστυνομία. Οι αξιωματικοί ασφαλείας πήραν την ταυτότητα και την άδεια εργασίας του, υποσχόμενοι να τις επιστρέψουν όταν τελειώσει την καραντίνα δύο εβδομάδων, οι ιατροί έλεγξαν τη θερμοκρασία του, ψέκασαν τα ρούχα και τα μετρητά του με αλκοόλ και τον έστειλαν στο δρόμο του. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Muhammad Shtayyeh να προτρέψει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη Δυτική Όχθη για τη δική τους ασφάλεια. «Η οικονομία του Ισραήλ δεν είναι πιο πολύτιμη από τις ζωές των παιδιών μας», δήλωσε ο κ. Shtayyeh σε συνέντευξη Τύπου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, σε μια χυδαία ρατσιστική επίθεση, κατηγόρησε τον παλαιστινιακό πληθυσμό στο Ισραήλ ότι είναι ο λιγότερο πιθανός να τηρήσει τις κοινωνικές αποστάσεις, κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους πολίτες ως κατασκόπους της νόσου για τους Εβραίους πολίτες του Ισραήλ. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η παραπάνω ρητορική που υποκινεί το ρατσιστικό μίσος, είναι κόπια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον COVID-19 ως «κινεζικό ιό». Ακόμη και ο ισραηλινός δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Moshe Leon, τόνισε ο ίδιος την ανισότητα στην επίσημη απάντηση του Ισραήλ στη διάδοση του κορονοϊού. Στην επιστολή του της 7ης Απριλίου προς το Γενικό Διευθυντή του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας, Moshe Bar Siman Tov, ο Leon προειδοποίησε ενάντια «στη σοβαρή έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού στα (Παλαιστινιακά) νοσοκομεία στην (κατεχόμενη) Ανατολική Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα προστατευτικού εξοπλισμού και εξοπλισμού για τη διενέργεια δοκιμών για τον ιό του κορονοϊού». Παρά τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, η κατάσταση στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας είναι απλά καταστροφική, καθώς το Υπουργείο Υγείας της Γάζας έχει δηλώσει στις 9 Απριλίου ότι έχει ξεμείνει από σετ δοκιμαστικών, τα οποία ποτέ δεν ξεπέρασαν εξαρχής τις λίγες εκατοντάδες.

Ισραηλινές έφοδοι κλείνουν κλινικές εξετάσεων κορονοϊού

Παράλληλα το Ισραήλ καταστέλλει οποιαδήποτε προσπάθεια του λαού της Παλαιστίνης να οργανώσει ο ίδιος την απάντησή του στην πανδημία. Παρότι, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει από το 2014 τις ισραηλινές επιθέσεις ενάντια σε ιατρικές εγκαταστάσεις ως έγκλημα πολέμου, πρόσφατα η αυτοσχέδια κλινική που δημιουργήθηκε σε τοπικό τζαμί στην παλαιστινιακή γειτονιά Silwan στην ανατολική Ιερουσαλήμ έκλεισε μετά από έφοδο του ισραηλινού στρατού και αρκετοί Παλαιστίνιοι ακτιβιστές συνελήφθησαν. «Υπάρχει έλλειψη εξετάσεων για τον ιό του κορονοϊού στο Silwan, όπου οι γιατροί αναφέρουν ότι υπάρχουν 40 επιβεβαιωμένα κρούσματα και όπου οι συνθήκες διαβίωσης με υπερπληθυσμό ενδέχεται να οδηγήσουν σε γρήγορη εξάπλωση του ιού», ανέφερε ο διευθυντής της κλινικής στην Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία ανέφερε πως ο κύριος λόγος πίσω από την ενέργεια της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να αποτρέψει «οποιαδήποτε δραστηριότητα της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερουσαλήμ».

Ακόμα, η ισραηλινή επιθεώρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Btselem, κατήγγειλε πως αξιωματούχοι της Ισραηλινής Πολιτικής Διοίκησης εισέβαλαν με στρατιωτική συνοδεία, μπουλντόζα και δυο φορτηγά εξοπλισμένα για να κατεδαφίσουν την κοινοτική κλινική και την έκτακτη στέγαση, η οποία ξεκίνησε έπειτα από πρωτοβουλία της ντόπιας κοινότητας στο χωριό Κιρμπέτ Ιβζίκ στη βόρεια Δυτική Όχθη. Το παρατηρητήριο επεσήμανε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση στον τομέα της υγείας για να εντείνει τους ελέγχους στους Παλαιστινίους, ενώ συνεχίζει και μάλιστα επισπεύδει την κατάσχεση παλαιστινιακών εδαφών και την επέκταση των οικισμών, καθώς και τη διατήρηση πολλών Παλαιστινίων σε ανθυγιεινές συνθήκες κράτησης. «Τέτοιου είδους κατεδαφίσεις αντιβαίνουν σε βασικές ανθρωπιστικές αρχές σε περίοδο κρίσης», ανέφερε η ομάδα. Στο ίδιο μήκος, η Παλαιστίνια ακαδημαϊκός Yara Hawari δήλωσε στο The New Arab ότι αυτές οι πρακτικές δεν αναμένεται να σταματήσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης υγείας, προσθέτοντας πως οι Παλαιστινιακές ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν υποχρηματοδοτηθεί σοβαρά λόγω της δεκαετίας στρατιωτικής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας. «Το Ισραήλ γνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι αυτές τις ημέρες», πρόσθεσε. «Δεν έχουν δείξει καμία εκτίμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία τους στο παρελθόν και δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε από αυτούς να εξετάσουν την Παλαιστινιακή ευημερία στο μέλλον ή στο παρόν».

Ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστίνιους… με σάλιο!

Η επίθεση με σάλιο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ενάντια στους κατοίκους της Παλαιστίνης, αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική πολύ πριν τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για προστασία από τον κορονοϊό και αποτελεί πράξη ταπείνωσης των Παλαιστινίων που υποτίθεται πως συμβολίζει την υπεροχή των Ισραηλινών. Παρόλα αυτά, η παραπάνω πράξη εξευτελισμού αποκτά εν μέσω πανδημίας τον χαρακτήρα εκφοβισμού, ή ακόμα και βιολογικής επίθεσης. Σύμφωνα με καταγγελίες, δεκάδες ισραηλινοί στρατιώτες την Παρασκευή εισέβαλαν σε αρκετές γειτονιές στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης (Αλ Καλίλ), σκόπιμα φτύνοντας τις πόρτες και τα αυτοκίνητα των παλαιστινιακών σπιτιών για να εκφοβίσουν τους κατοίκους.

Οι δράστες των ρατσιστικών επιθέσεων δεν περιορίζονται στον κατασταλτικό μηχανισμό της ισραηλινής κατοχής. Οι κάτοικοι του χωριού Beit Iksa, βορειοδυτικά της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, ανέφεραν το συγκλονιστικό περιστατικό την περασμένη εβδομάδα, όπου Ισραηλινοί άποικοι φτύνουν οχήματα που ταξιδεύουν μέσα και έξω από το χωριό, το οποίο περιβάλλεται από παράνομους ισραηλινούς οικισμούς. Μιλώντας στο παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA οι κάτοικοι περιέγραψαν πώς οι έποικοι από τον οικισμό Ramot, οι οποίοι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου χτίζουν σε γη που ανήκει στο Beit Iksa, στέκονταν στην είσοδο του χωριού και άρχισαν να φτύνουν παλαιστινιακά αυτοκίνητα που εισέρχονται ή εξέρχονται σε μια προσπάθεια να εξαπλώσουν τον κορονοϊό. Οι παραπάνω επιθέσεις θυμίζουν προσπάθειες οπλοποίησης του κορονοϊού από ακροδεξιές οργανώσεις των ΗΠΑ ενάντια σε μετανάστες.

Ομάδες παρακολούθησης και δυνάμεις ασφαλείας λένε ότι οι βανδαλισμοί και η βία κατά των Παλαιστινίων έχουν αυξηθεί, καθώς οι εξτρεμιστές Ισραηλινοί έποικοι επωφελούνται από την έκτακτη ανάγκη της Δυτικής Όχθης επιτιθέμενοι σε αγρότες, καταστρέφοντας περιουσία και καταπατώντας παλαιστινιακή γη. «Ενώ οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι καταφεύγουν στα σπίτια τους, φανατικές ομάδες εποίκων τρέχουν άγρια», δήλωσε ο Firas Alami, επικεφαλής της επιτόπιας έρευνας για την ομάδα δικαιωμάτων Yesh Din.

Φόβος για τους φυλακισμένους Παλαιστινίους

Στις 17 Απριλίου 2020, Ημέρα των Παλαιστίνιων Κρατουμένων, το EuroPal Forum φιλοξένησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας ZOOM με τίτλο «5000 Κρατούμενοι: Ισραηλινός ρατσισμός και ιατρική αμέλεια εν μέσω της επιδημίας COVID-19». Σε αυτό ο ανταποκριτής του MEMO στη Λωρίδα της Γάζας Motasem A Dalloul έκανε λόγο για «συστηματική εκστρατεία συλλήψεων του Ισραήλ» από τις αρχές Μαρτίου, η οποία «έχει ως αποτέλεσμα την κράτηση 357 Παλαιστινίων (συμπεριλαμβανομένων 48 παιδιών και 4 γυναικών), ενώ από τις αρχές του 2020 το Ισραήλ έχει συλλάβει περίπου 1.300 Παλαιστίνιους (μεταξύ των οποίων 210 παιδιά και 31 γυναίκες)». «Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν άτομα που συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες – όπως η παράδοση δεμάτων διατροφής, αποστείρωση και καθαρισμός – σχεδιασμένα να αναστείλουν την εξάπλωση του κορονοϊού εντός των κοινοτήτων τους», σύμφωνα με τον Motasem. Μεταξύ των ομιλητών, η διεθνής συντονίστρια της Παλαιστινιακής ομάδας για τα δικαιώματα των κρατουμένων Samidoun, Charlotte Kates, επεσήμανε πως με την παγκόσμια πανδημία της COVID-19 το ζήτημα των κρατουμένων έχει γίνει πιο κρίσιμο σε επίπεδο υγείας από ποτέ, παρά το γεγονός ότι ήταν κρίσιμο σε πολιτικό, κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο πριν από το ξέσπασμα, καθώς «μητέρες, πατέρες, αδελφοί, αδελφές, καθηγητές, φοιτητές, οργανωτές κοινωνικών κινημάτων, ηγέτες γυναικών, συνδικαλιστές, μαχητές της ελευθερίας, άνθρωποι που εμπλέκονται σε όλες τις πτυχές του αγώνα και όλες τις πτυχές της κοινωνίας έχουν εγκλωβιστεί στις ισραηλινές φυλακές και απειλούνται με θάνατο από τη διάδοση της COVID-19».

Τις προηγούμενες ημέρες, η Διεθνής Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων (IADL) δημοσίευσε άρθρο της Charlotte στο οποίο εστίαζε στις γυναίκες κρατούμενες της Παλαιστίνης: «Οι κρατούμενες υποφέρουν από συστηματική ιατρική αμέλεια. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ιατρική κλινική σε κάθε φυλακή, η θεραπεία που παρέχεται είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των γυναικών κρατουμένων της Παλαιστίνης. Η διοίκηση των φυλακών δεν παρέχει επαρκή στοιχεία προσωπικής υγιεινής, αναγκάζοντας τις κρατούμενες να αγοράσουν αυτά τα αντικείμενα από τα κυλικεία της φυλακής με τα δικά τους χρήματα… Ο τοκετός εντός της φυλακής είναι ιδιαίτερα απάνθρωπος. Τα χέρια και τα πόδια της εγκύου κρατούμενης είναι δεμένα στον δρόμο προς το νοσοκομείο και χαλαρώνουν προσωρινά μόνο κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου του πραγματικού τοκετού μετά το οποίο επανέρχονται αμέσως. Οι κρατούμενες υπόκεινται επίσης σε ποινές και τιμωρίες που περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόσβαση σε μπάνιο κατά την εμμηνόρροια».

Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στην ισραηλινή φυλακή Νάφχα διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη για τους φόβους εξάπλωσης του κορονοϊού και την απουσία μέτρων υγείας της Ισραηλινής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας (IPS) για να τους προστατεύσει από την πανδημία, ανέφερε η Λέσχη Παλαιστίνιων Κρατουμένων. Ο δικηγόρος της οργάνωσης Addameer, Σαμέρ Σεμάαν, ανέφερε πως υπάρχουν τέσσερις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι μολύνθηκαν, και οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί επίσημα για Covid-19, η θερμοκρασία τους λαμβάνεται μόνο δύο φορές την ημέρα, ενώ έχουν απομονωθεί σε ξεχωριστούς χώρους. Σε μια ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Σώσtε μας από τον κορονοϊό, ώστε οι φυλακές μας να μετατραπούν σε τάφους», 35 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που υποφέρουν από κρίσιμη ασθένεια είπαν: «Δεν ακούμε ούτε βλέπουμε σοβαρές προσπάθειες για να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας: κι αν ο κορονοϊός εξαπλωθεί στις φυλακές; Ποια είναι τα πρακτικά μέτρα που θα ληφθούν με ανθρώπινο τρόπο από την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών;». Η επιστολή πρόσθεσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες κρατούμενοι που πάσχουν από προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις, αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρκίνο.

Μπροστά στην τρομακτική προοπτική οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι/ες αντιμετωπίσουν τη νόσο του κορονοϊού στα ισραηλινά κολαστήρια, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη σύλληψη της Khalida Jarrar. Η Jarrar, σοσιαλίστρια βουλευτής που εξελέγη στο νομοθετικό συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), είναι πρωτοπόρα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των κρατουμένων. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2019 ως μέρος μιας εκστρατείας ισραηλινών διώξεων που στοχεύει προβεβλημένους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με δικαιολογία την «τρομοκρατία». Αυτό τον μήνα, οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επτά Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το πρωί της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (PLC) Mohammed Abu Tir, μέλους του κινήματος της Χαμάς. Από τις βουλευτικές εκλογές του 2006, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 50 παλαιστίνιους βουλευτές που ανήκουν στο PFLP, στη Χαμάς, το κυβερνών κόμμα της Φατάχ και άλλες πολιτικές φατρίες, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Στη φυλακή, αμφισβητούμε τον καταχρηστικό δεσμοφύλακα μαζί, με την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα να τον σπάσουμε ώστε να μην μας σπάσει… Η φυλακή είναι η τέχνη της εξερεύνησης δυνατοτήτων. Είναι ένα σχολείο που σας εκπαιδεύει να αντιμετωπίζετε τις καθημερινές προκλήσεις χρησιμοποιώντας τα πιο απλά και πιο δημιουργικά μέσα, είτε πρόκειται για την προετοιμασία φαγητού, την επιδιόρθωση παλαιών ρούχων ή την εξεύρεση κοινού εδάφους ώστε όλοι να αντέξουμε και να επιβιώσουμε μαζί. Για τους Παλαιστίνιους, η φυλακή είναι ένας μικρόκοσμος του πολύ μεγαλύτερου αγώνα ενός λαού που αρνείται να υποδουλωθεί στη γη του και που είναι αποφασισμένος να ανακτήσει την ελευθερία του, με την ίδια θέληση και δύναμη που φέρουν όλα τα θριαμβευτικά, κάποτε αποικιοκρατούμενα έθνη.»

Ανάγκη να παρέμβει η διεθνής κοινότητα

Είναι γεγονός πως οι συνθήκες της πανδημίας φέρνουν στην επιφάνεια με τον πλέον άμεσο τρόπο τα ζητήματα των καιρών μας, καθιστώντας την πάλη μας απέναντι στις δολοφονικές πολιτικές επιτακτικότερη. Καθώς αποκαλύπτεται πως ο αγώνας για ένα δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι αφηρημένη «ιδεοληψία» αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου, το ίδιο και περισσότερο ισχύει για το αίτημα να σταματήσουν οι κυρώσεις, τα μέτρα τύπου εμπάργκο και τις γενοκτονικές αποικιοκρατικές πολιτικές. Οι λαοί, τα θύματα των πολιτικών που βάζουν την ανθρώπινη ζωή κάτω από τα κέρδη, καλούνται να δυναμώσουν τη φωνή τους στη διεθνή κοινότητα, παλεύοντας για τα παραπάνω αιτήματα, που αφορούν κυριολεκτικά τις ζωές τους.

Για την περίπτωση της Παλαιστίνης, ο Ramzy Baroud , δημοσιογράφος και συντάκτης του Palestine Chronicle, επισημαίνει πως «το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει ποτέ χωρίς διεθνή παρέμβαση, χωρίς να καταστεί υπόλογο, ακόμη και ένας θανατηφόρος ιός δεν θα αλλάξει ποτέ τις συνήθειες μιας άθλιας στρατιωτικής κατοχής», τονίζοντας πως «χωρίς άμεση και βιώσιμη παρέμβαση από τη διεθνή κοινότητα, η κατεχόμενη Παλαιστίνη, και ιδιαίτερα η φτωχική και πολιορκούμενη Γάζα, θα μπορούσε να γίνει η εστία της COVID-19 για τα επόμενα χρόνια».

Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης

Πηγή: KOMMON

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ