Γιατί χαμογελά η Citigroup με την «ελάφρυνση» του χρέους πατέρα;

Αύξηση και όχι μείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια προβλέπουν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες Citigroup, σε σημείωμα τους με τον σκωπτικό τίτλο «New Debt Relief for Greece – Really?» (Νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Μιλάτε σοβαρά;), που παρουσιάζει Το Βήμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι αναλυτές «εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς με το βασικό σενάριό του το ΔΝΤ βλέπει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 250% το 2060. Η ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες δεν κάνει σίγουρα την διαφορά ως προς την βιωσιμότητα του. Καθώς μάλιστα την επόμενη 10ετία το ελληνικό χρέος θα αυξάνει αντί να μειώνεται ενώ η διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ θα εντείνει την λιτότητα, η Citi δεν αποκλείει η πολιτική αποδυνάμωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει και την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών εκείνων που έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις το 2017».

Και όλα αυτά ενώ τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, και χαρακτηρίστηκαν ως εθνική επιτυχία από την κυβέρνηση, κρίθηκαν ανεπαρκή ακόμη και από το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ

Όπως σημείωνε και ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης οι αποφάσεις του Eurogroup «δεν επιφέρουν καμία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους! Δεύτερο, επισείουν άμεσο κόστος το οποίο θα επωμιστεί η Ελλάδα για μελλοντικά οφέλη. Τρίτο, αυτά τα οφέλη που εκτιμώνται σε μία μείωση 20 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ το 2060 (δηλαδή μετά από 44 χρόνια!) είναι εξόχως επισφαλή».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ