Στις 12 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ο θάνατος του φυλακισμένου δημοσιογράφου Mohamed Tamalt από την Αλγερία, έπειτα από τρεις μήνες απεργίας πείνας και τρεις μήνες σε κώμα.
Είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμιση της δημόσιας αρχής και προσβολή του προέδρου της Αλγερίας, μέσω ενός ποιήματος που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook. Συνελήφθη τον Ιούνιο στο Αλγέρι, παρ’ όλο που ζούσε και εργαζόταν στο Λονδίνο, και αμέσως μετά τη σύλληψή του ξεκίνησε την απεργία πείνας.
Το όνομά του προστίθεται στη λίστα των δεκάδων δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί ή χάσει τη ζωή τους από αιτίες που συνδέονται με το επάγγελμά τους φέτος. Η διεθνής κατάταξη για την ελευθερία του τύπου του 2016 τοποθετεί την Αλγερία στην 129η θέση και στην ίδια κατηγορία με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπου οι διώξεις εναντίον δημοσιογράφων είναι καθημερινή τακτική.
Σύμφωνα με την οργάνωση “Committee to protect journalists”, 259 δημοσιογράφοι είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι περισσότεροι από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους (συνολικά 81) βρίσκονται στην Τουρκία, όπου η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη καταπάτηση των ελευθεριών των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών στα Μ.Μ.Ε.
Όμως οι μετρήσεις δεν σταματούν εδώ, γιατί εκατοντάδες είναι και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται προφυλακισμένοι, με τις υποθέσεις τους να εκκρεμούν. Σε έκθεσή τους οι “Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα”, καταγγέλλουν ότι ο αριθμός αγγίζει σήμερα τους 348 παγκοσμίως – αριθμός που έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με πέρσι. Και πάλι η Τουρκία πρωτοστατεί, με περισσότερους από 100 προφυλακισμένους. Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη φυλακή για το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των προφυλακισμένων και στην Κίνα, το Ιράν και την Αίγυπτο.
Οι επιθέσεις στην ελευθεροτυπία διαρκώς αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από τους αριθμούς. Οι περισσότερες χώρες με φυλακισμένους ή προφυλακισμένους δημοσιογράφους είναι στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Ο δυτικός κόσμος των ελευθεριών και των δικαιωμάτων δεν θα ανεχόταν τέτοια περιστατικά. Αποφεύγει τέτοιες καταστάσεις ρυθμίζοντας αυτά τα ζητήματα εκ των προτέρων και με άλλα μέσα.
Μυρτώ Συμεωνίδου