Σκηνή από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίων κατοίκων του βόρειου τμήματος της Λωρίδας, ενόψει σφοδρότερων βομβαρδισμών και πιθανής χερσαίας εισβολής.

Γάζα: Τελεσίγραφο εθνοκάθαρσης και δολοφονίας από το Ισραήλ

Τελεσίγραφο 24 ωρών εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός προς περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, για να μετακινηθούν στα νοτιότερα τμήματα του αποκλεισμένου θύλακα ενόψει της σχεδιαζόμενης χερσαίας εισβολής και ακόμα πιο πυκνών βομβαρδισμών του Ισραήλ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα η «εντολή εκκένωσης» αφορά τους κατοίκους της Βόρειας Γάζας και της Πόλης της Γάζας, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό οφείλουν να απομακρυνθούν νοτίως του ποταμού Wadi Gaza «για τη δική τους ασφάλεια». Η εντολή έρχεται την έβδομη ημέρα έπειτα από την επίθεση της Χαμάς εντός των εδαφών του Ισραήλ και τη δολοφονία περισσότερων από 1.300 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι. Στο μεσοδιάστημα το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει ανηλεώς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ άλλων και με βόμβες λευκού φωσφόρου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους, με περίπου τους μισούς να είναι γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα έχει εφαρμόσει «ολοκληρωτική πολιορκία» στην ήδη στενά πολιορκημένη περιοχή, αποκλείοντας πλήρως την είσοδο τροφίμων, νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν δίστασε μάλιστα να βομβαρδίσει επανειλημμένα το πέρασμα της Ράφα, τη μοναδική δίοδο εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχει το ίδιο και η οποία είναι, όπως και οι ελεγχόμενες από το Ισραήλ δίοδοι, κλειστή.

Η εντολή εκκένωσης παραδόθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (τοπική ώρα) ως προειδοποίηση στον ΟΗΕ, πριν ανακοινωθεί στους κατοίκους της βόρειας Γάζας. Η εντολή αφορά και όλα τα στελέχη του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή, όπως και τους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία του ΟΗΕ καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Όπως είναι άμεσα προφανές, η πραγματοποίηση της «εντολής» του Ισραήλ είναι ένας άθλος ουσιαστικά αδύνατος. Η μετακίνηση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων εντός μίας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, όπου 2,3 εκατομμύρια ζουν σε μόλις 365 τετρ. χλμ. γης περικυκλωμένοι από οχυρωμένο τείχος και άνευ επαρκών εφοδίων, προμηνύει καταστροφή. Ο μισός πληθυσμός της Γάζας θα έπρεπε να μετακινηθεί και να συμβιώσει με τον υπόλοιπο, περίπου στο μισό της πλήρους έκτασης της Λωρίδας, επιδεινώνοντας ακραία τις ήδη ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης.

Χάρτης της Λωρίδας της Γάζας με αριθμούς και πυκνότητες πληθυσμού, όπως και το όριο του ποταμού Wadi Gaza νοτίως του οποίου πρέπει να μετακινηθούν οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας σύμφωνα με την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ. (Πηγή: Al Jazeera)

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως είναι αδύνατον μια τέτοια κίνηση να λάβει χώρα χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού, Στέφαν Ντουζάρικ, έπειτα από την προειδοποίηση που έλαβε ο ΟΗΕ. «Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση ώστε οποιαδήποτε τέτοια εντολή, εάν επιβεβαιωθεί, να ανακληθεί αποφεύγοντας κάτι που θα μετέτρεπε μια ήδη τραγική κατάσταση σε καταστροφική», συμπλήρωσε.

Η Χαμάς με τη σειρά της κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παραμείνουν σταθεροί «απέναντι σε αυτόν τον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η κατοχή», αποκαλώντας την εντολή εκκένωσης «ψεύτικη προπαγάνδα». Η οργάνωση που ασκεί μερικώς κυβερνητικά καθήκοντα στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει να ποντάρει στη μη πραγματοποίηση της απειλούμενης χερσαίας εισβολής, για την οποία το Ισραήλ δείχνει να προετοιμάζεται εδώ και ημέρες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εφαρμόσει.

Το τελεσίγραφο του Ισραήλ ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με πολλά από τα συχνά «χτυπήματα» του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ο οποίος ισχυρίζεται τακτικά πως προσφέρει προειδοποίηση προτού πλήξει στόχους στα κατεχόμενα εδάφη. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι αφενός όχι καθολικά αληθές, και αφετέρου άνευ περιεχομένου ως κάτι πέρα από μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στα ίδια τα άμαχα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών, καθώς συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα ή τον χρόνο να απομακρυνθούν.

Τον ίδιο στόχο, την επίρριψη ευθυνών στα μελλοντικά θύματα για τον ίδιο τους τον θάνατο, φαίνεται ότι προσπαθεί να επιτύχει και πάλι το Ισραήλ με μια εντολή εκκένωσης που γνωρίζει πως είναι ουσιαστικά αδύνατο να εφαρμοστεί. Από την άλλη, εάν εφαρμοζόταν, θα επρόκειτο για τη μαζικότερη απώλεια σπιτιών και γης για τον Παλαιστινιακό πληθυσμό από τη Νάκμπα του 1948, μια εθνοκάθαρση τμήματος της Λωρίδας της Γάζας που εκπληρώνει τμήμα των σχεδίων που ήδη είχε το ισραηλινό κράτος για τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. «Θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην Πόλη της Γάζας μονάχα όταν πραγματοποιηθεί έτερη ανακοίνωση που να το επιτρέπει», ήταν τμήμα του μηνύματος του ισραηλινού στρατού, φανερώνοντας τις μάλλον αόριστες προθέσεις του.

Η εντολή εκκένωσης και η κλιμάκωση των σχεδίων για χερσαία εισβολή και σαρωτικό βομβαρδισμό της βόρειας Γάζας, έρχεται λίγες ώρες έπειτα από την επίσκεψη στο Τελ Αβίβ του Αμερικανού ΥπΕξ, Άντονι Μπλίνκεν, που ουσιαστικά άναψε «πράσινο φως» για το Ισραήλ να πράξει όπως επιθυμεί. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις αεροπορικές και ναυτικές τους δυνάμεις στην περιοχή για να «καλύψουν τα νώτα» του Ισραήλ, ενώ έχουν επισήμως παραδώσει τις αποθήκες πολεμοφοδίων τους στη χώρα σε ελεύθερη χρήση από τον ισραηλινό στρατό.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ