Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Νάσσερ στην Khan Younis της νότιας Γάζας, θέτοντας σε ύψιστο κίνδυνο τις ζωές ασθενών, ιατρικού προσωπικού και εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο.
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στους χώρους του νοσοκομείο Νάσσερ στην Khan Younis. Φωτογραφία από τις 12 Ιανουαρίου 2024.

Γάζα: «Καταστροφική» η κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσσερ

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Νάσσερ στην Khan Younis της νότιας Γάζας, θέτοντας σε ύψιστο κίνδυνο τις ζωές ασθενών, ιατρικού προσωπικού και εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν στην εντατική του νοσοκομείου έχασαν τη ζωή τους λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης που έχει προκαλέσει η ισραηλινή εισβολή.

Χθες Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός εξανάγκασε σε έξοδο δεκάδες εκτοπισμένους που είχαν βρει καταφύγιο στους χώρους του νοσοκομείου, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές σημάδευαν και σκότωναν όποιον επιθυμούσαν. Καταγράφηκε μάλιστα η περίπτωση ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και εστάλη για να παραδώσει μήνυμα στους εγκλωβισμένους. Κατά την επιστροφή του από την παράδοση του μηνύματος, εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.

Τα περίχωρα του νοσοκομείου είχαν γίνει εδώ και εβδομάδες στόχος βομβαρδισμών και άλλων επιθέσεων, με τον ισραηλινό στρατό να χτυπά επανειλημμένα το νοσοκομείο, τραυματίζοντας γιατρούς και σκοτώνοντας ασθενείς και άλλους αμάχους. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, περίπου 400 νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο Νάσσερ ήταν σε κρίσιμη κατάσταση όταν ξεκίνησε η εκκένωσή του από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου, Dr Nahed Abu Taima, στο Al Jazeera, η κατάσταση εκεί είναι «καταστροφική». «Αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε όλους τους ασθενείς και τραυματίες στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου», δήλωσε ο Abu Taima, ενώ προσέθεσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν ασθενείς και αμάχους που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

«Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε από ολόκληρο το ιατρικό συγκρότημα. Πολλοί ασθενείς στις ΜΕΘ και όσοι βρίσκονται σε παροχή οξυγόνου, καθώς και όσοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, έχουν μείνει να παλεύουν για τη ζωή τους», είπε. Λίγο νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Υγείας της Γάζας ο τέταρτος θάνατος ασθενή που βρισκόταν στην εντατική, λόγω της έλλειψης ηλεκτροδότησης. «Στεκόμαστε αβοήθητοι, ανίκανοι να παράσχουμε οποιαδήποτε μορφή ιατρικής βοήθειας στους ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο ή στα θύματα που κατακλύζουν το νοσοκομείο κάθε λεπτό», δήλωσε ο διοικητής.

Το Ισραήλ έχει συλλάβει ανεπιβεβαίωτο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την επίθεσή του στο νοσοκομείο Νάσσερ, μεταξύ αυτών και ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η τύχη του οποίου αγνοείται.

«Μετά τον βομβαρδισμό χθες το πρωί, τα στελέχη μας ανέφεραν μια ατμόσφαιρα χάους, με άγνωστο αριθμό νεκρών και τραυματιών. Η τύχη ενός συναδέλφου μας παραμένει άγνωστη από την επίθεση», ανέφερε η οργάνωση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι το προσωπικό τους αναγκάστηκε να φύγει και να αφήσει πίσω του ασθενείς στο νοσοκομείο, με επιπλοκές να προκύπτουν ακόμη και καθώς προσπαθούσαν να απομακρυνθούν.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έστησαν ένα σημείο ελέγχου για τους ανθρώπους καθώς έφευγαν από το συγκρότημα και ένας συνάδελφός μας συνελήφθη σε αυτό το σημείο ελέγχου. Ζητάμε να διαφυλάχθεί η ασφάλειά του και να προστατεύθεί η αξιοπρέπειά του», προσέθεσαν οι ΓΧΣ. «Καλούμε να σταματήσει αμέσως αυτή η επίθεση, καθώς απειλεί το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς που είναι παγιδευμένοι μέσα στις εγκαταστάσεις».

Την Τετάρτη, «ανησυχία» για την κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσσερ είχε εκφράσει και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεζούς, που χαρακτήρισε το νοσοκομείο ως «τη ραχοκοκκαλιά του συστήματος υγείας στη νότια Γάζα». Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΠΟΥ, ο οργανισμός δεν έχει πρόσβαση στο νοσοκομείο από τις 29 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησε η πολιορκία του από τον ισραηλινό στρατό. Πλέον, ο ΠΟΥ έχει χάσει επαφή με τα στελέχη του που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, ενώ το Ισραήλ αρνείται να του παράσχει πρόσβαση.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, ότι το νοσοκομείο Νάσσερ χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις από τη Χαμάς. Ο στρατός λέει ότι έχει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Χαμάς κρατά αιχμαλώτους στο νοσοκομείο Νάσερ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κάνει τέτοιους ισχυρισμούς, οι οποίοι αποδεικνύονται ψευδείς μετά την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως σε αντίστοιχη επιχείρηση επίθεσης κι έπειτα εκκένωσης και κατάληψης νοσοκομείου από τον Ισραηλινό στρατό, στο νοσοκομείο παίδων Al-Nasr στη βόρεια Γάζα τον περασμένο Νοέμβριο, τουλάχιστον πέντε πρόωρα νεογνά αφέθηκαν να ξεψυχήσουν στα κρεβάτια της εντατικής του νοσοκομείου αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν διαβεβαιώσει το προσωπικό του νοσοκομείου πως θα μεριμνήσουν για την ασφαλή μεταφορά τους. Ο θάνατος των νεογνών είχε αποκαλυφθεί σχεδόν είκοσι μέρες αργότερα, όταν δημοσιογράφοι μπόρεσαν να προσεγγίσουν και να εισέλθουν στο εγκαταλελειμένο νοσοκομείο, ανακαλύπτοντας μια φρικιαστική σκηνή.

Η γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει καταστρέψει σχεδόν ολοσχερώς το σύστημα υγείας της Λωρίδας, με συνέπεια τα ελάχιστα εναπομείναντα νοσοκομεία να υπολειτουργούν σε επικίνδυνο βαθμό, ενώ οι τραυματίες και οι ασθενείς αυξάνονται. Το νοσοκομείο Νάσσερ ήταν το τελευταίο μεγάλο νοσοκομείο που λειτουργούσε έστω υποτυπωδώς στη Γάζα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ