Γάλλοι λιμενεργάτες και ακτιβιστές μπλοκάρουν το εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία

Πηγή: RFI
Γάλλοι ακτιβιστές προσπαθούν να εμποδίσουν τη μεταφορά πυρομαχικών από τη Γαλλία σε ένα μεταφορικό πλοίο από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο έφτασε την Τρίτη στο νότιο λιμάνι Φος-συρ-Μερ, κοντά στη Μασσαλία. Οι ακτιβιστές κατηγορούν την Σαουδική Αραβία για χρήση των γαλλικών πολεμοφοδίων εναντίον πολιτών στον πόλεμο στην Υεμένη.

Η ερευνητική ιστοσελίδα Disclose ανέφερε ότι το πλοίο Bahri Tabuk προοριζόταν να φορτωθεί με πυρομαχικά για το γαλλικό αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar. Η ιστοσελίδα έκανε αναφορές για μια παρόμοια αποστολή όπλων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπου αφού οι λιμενεργάτες απείλησαν να εμποδίσουν την άφιξη του πλοίο στη Χάβρη, αυτό απέπλευσε χωρίς φορτίο.

Ο αντιπρόσωπος της εμπλεκόμενης σαουδαραβικής εταιρείας μεταφορών στη Γαλλία υποστήριξε ότι το πλοίο δεν έπαιρνε όπλα αλλά μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που προορίζονταν για μη στρατιωτική χρήση.

«Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να φύγει το πλοίο και με την επιβεβαίωση ότι τα πυρομαχικά δεν έχουν φορτωθεί», δήλωσε ο Benoit Muracciole, πρόεδρος της ASER, μιας ομάδας που λειτουργεί σαν παρατηρητήριο των πωλήσεων γαλλικών όπλων και παίρνει μέρος στην διαμαρτυρία.

«Δεν μπορείς να διεξάγεις πόλεμο χωρίς πολεμοφόδια. Μπορεί να έχουν τα τανκς και τα πυροβόλα αλλά θα χρειαστούν και τα πυρομαχικά να τα γεμίσουν. Επομένως είναι υψίστης σημασίας να τα εμποδίσουμε να φτάσουν στα χέρια τους».

Οι λιμενεργάτες δήλωσαν πως θα αρνηθούν να φορτώσουν τα πυρομαχικά.

Η Γαλλία υπερασπίζεται τις πωλήσεις των όπλων

Η Υπουργός Άμυνας Florence Parly δήλωσε πως δεν έχει καμία ενημέρωση για την μεταφορά αυτή, και ότι σε κάθε περίπτωση η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία αποτελούν συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα όπλα που πουλήθηκαν στη Σαουδική Αραβία έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο για αμυντικούς σκοπούς, και αρνούνται πως η Γαλλία καταπατά τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων η οποία απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε χώρες όπου η χρήση αυτών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα θύματα άοπλους πολίτες.

Αλλά τον Απρίλιο, το Disclose δημοσίευσε ευρήματα από απόρρητα έγγραφα της γαλλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έδειχναν ότι τα γαλλικά όπλα που πωλούνται στη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιούνταν εναντίον πολιτών στον πόλεμο στην Υεμένη.

Τέσσερις από τους ρεπόρτερ της ιστοσελίδας ανακρίθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας σχετικά με την διαρροή. Λόγω αυτού ομάδες που ασχολούνται με την ελευθερία του Τύπου κατηγόρησαν την γαλλική κυβέρνηση για προσπάθεια εκφοβισμού του Τύπου.

Δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς πυρομαχικά

«Υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας ότι αυτά τα όπλα που παρέχονται στην Σαουδική Αραβία θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της πολεμικής σύγκρουσης στην Υεμένη, από την Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν εγκλήματα πολέμου εναντίον του πληθυσμού της Υεμένης», είπε ο Elias Geoffroy, μέλος της οργάνωσης ACAT. Η Οργάνωση Χριστιανών εναντίον των Βασανιστηρίων (ACAT) έχει επίσης εκκινήσει την διαδικασία έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων με την ελπίδα να σταματήσει την μεταφορά των πολεμοφοδίων.

Ο Geoffroy υπενθύμισε κάποια δημοσιεύματα που είχαν καταγράψει αεροπορικές επιθέσεις από τα γαλλικά πυροβόλα Caesar από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας στα σύνορα με την Υεμένη. «Τα πυροβόλα Caesar είναι ικανά να χτυπήσουν 500.000 πολίτες της Υεμένης στον Βορρά. Και είναι γνωστό ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν καταγραφεί αρκετά θύματα, εξαιτίας αυτού του είδους τους βομβαρδισμούς. Επομένως είναι αρκετά πιθανό να έχουν πραγματοποιηθεί αυτοί οι βομβαρδισμοί από τα Caesar».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ