Focus

Focus: Με το ευρώ η Ελλάδα θα χρωστάει για πάντα

Πηγή: focus.de / Μετάφραση: iskra.gr
Ιδιαίτερα επιθετικό, κάτι που άλλωστε συνηθίζει όταν ασχολείται με την Ελλάδα, είναι το γερμανικό περιοδικό Focus, σε εκτενές του δημοσίευμα για την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και χωρίς ελπίδα. Ο μύθος ότι η διάσωσή της ήταν μία καλή συμφωνία για τη Γερμανία, καθώς κέρδισε το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, είναι εντελώς λάθος. Το ευρώ είναι και θα παραμείνει ένα πολύ ισχυρό νόμισμα για την Ελλάδα.

Όσο η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ δεν θα κατορθώσει ποτέ να ξεπεράσει την κρίση αλλά θα συνεχίζει να στηρίζεται στην ”καλή διάθεση” των Ευρωπαίων εταίρων της. Μόλις ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαλαρώσει, η χώρα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Για πόσο ακόμη θα δίνουμε χρήματα;
Η χρεοκοπία συνεχίζεται και την πληρώνουν οι πολίτες. Η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της ποτέ. Έχει ανάγκη από ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της (κούρεμα) και πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Εάν πραγματικά θέλουμε να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα ζωντανή τότε θα πρέπει να προσφέρουμε στην Ελλάδα ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, όπως συνέβη με τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι το βασικό συμπέρασμα των δύο αρθρογράφων.

Οι λανθασμένοι πανηγυρισμοί

Σύμφωνα με τους δύο οικονομικούς συντάκτες του περιοδικού, οι πανηγυρισμοί των Ευρωπαίων είναι εντελώς λανθασμένοι, καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει στο μέλλον, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα να επιτύχει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για όσα χρόνια έχει δεσμευθεί να το πράξει.

Επιπρόσθετα στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι «η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωζώνη παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία, με τη βοήθεια της Goldman Sachs, της οποίας τότε αντιπρόεδρος ήταν ο Mario Draghi».

Η χώρα έχει δεχθεί βοήθεια 274 δισ. ευρώ και εξ αυτού του ποσού έχει αποπληρώσει μόλις 49 δισ. ευρώ.

Οι δύο αρθρογράφοι δεν διστάζουν να επιτεθούν και στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, υποστηρίζοντας ότι είναι ψεύτης, καθώς υποσχέθηκε στους πολίτες και τους βουλευτές της χώρας του ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, κάτι το οποίο, τελικά, δεν συνέβη ποτέ.

Πόσο θα αντέξουν οι πολίτες;

Στη συνέχει σημειώνεται ότι οι μόνοι που «πανηγύρισαν» την έξοδο από το μνημόνιο, πέραν των Ευρωπαίων, ήταν ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί. Η οικονομία της χώρας έχει, όντως, ανακάμψει με την ανάπτυξη να φθάνει στο 1,7% το 2017 και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8%.

Η Ελλάδα έχει έσοδα από την αύξηση των φόρων και από την πώληση κρατικής περιουσίας. Την ίδια ώρα, όμως, οι συνταξιούχοι έχουν «δει» τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 60% και στις αρχές του 2019 θα υπάρξει νέα μείωση.

«Τι θα είχε γίνει άραγε στη Γερμανία εάν εμείς είχαμε υποστεί κάτι τέτοιο;», αναρωτιούνται οι δύο δημοσιογράφοι.

Ειδική αναφορά γίνεται στο τραπεζικό σύστημα, καθώς τονίζεται ότι κατά μέσο όρο το 48,5% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία φθάνει μόλις στο 2,5%.

Καμία χώρα δεν έχει αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της – Ούτε καν η Γερμανία

«Καλό θα είναι να ξεχάσουμε τη φαντασίωση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Καμία χώρα δεν το έχει πράξει ποτέ και πρωταθλήτρια της μη αποπληρωμής είναι φυσικά η Γερμανία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το γερμανικό χρέος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα είναι γιατί το δικός μας κράτος μπορεί να δανείζεται φθηνά», υποστηρίζεται στο άρθρο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ