Σε σκληρό βίντεο απεικονίζεται η εν ψυχρώ δολοφονία τεσσάρων νεαρών άοπλων Παλαιστίνιων, με τέσσερις στοχευμένες βολές από αέρος, όπως κατεγράφη από drone του ισραηλινού στρατού.

Εν ψυχρώ δολοφονία άοπλων Παλαιστίνιων από ισραηλινό drone

Βίντεο της εν ψυχρώ δολοφονίας τεσσάρων άοπλων νεαρών Παλαιστίνιων ανδρών στη Γάζα από στοχευμένα πυραυλικά χτυπήματα, όπως κατεγράφη από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, δημοσίευσε την Πέμπτη 21 Μαρτίου το βράδυ το αραβόφωνο τηλεοπτικό Al Jazeera.

Πρόκειται για περιστατικό που συνέβη στις αρχές Φεβρουαρίου, στην περιοχή Al-Sikkeh νοτιοανατολικά της Khan Younis στον νότο της Λωρίδας της Γάζας. Στο βίντεο από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος διακρίνονται ξεκάθαρα τέσσερις νεαροί άνδρες να περπατούν ανάμεσα στα συντρίμμια. Σύμφωνα με την περιγραφή της δημοσιογράφου του Al Jazeera, οι νεαροί «περπατούσαν για να ελέγξουν τα σπίτια τους», που βρίσκονταν στην περιοχή.

Οι ταυτότητες, όπως και οι ακριβείς ηλικίες των τεσσάρων ανδρών δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές, όμως είναι ξεκάθαρο από τις εικόνες πως πρόκειται για νεαρούς άνδρες, άοπλους, που μάλιστα δεν κινούνται με «ύποπτο» τρόπο. Περπατούν βιαστικά μεν, αλλά όχι σπασμωδικά, δεν επιχειρούν να καλυφτούν αλλά προχωρούν στη μέση ενός πλατύ χωματόδρομου και δεν παρουσιάζουν την παραμικρή απειλή, αλλά συζητούν μεταξύ τους. Άλλωστε, τα χερσαία στρατεύματα του Ισραήλ έχουν αποσυρθεί το τελευταίο διάστημα από τη συγκεκριμένη περιοχή και δεν υπάρχουν εκεί Ισραηλινοί στρατιώτες που θα μπορούσαν να «απειληθούν», ακόμα κι αν υπήρχε η παραμικρή τέτοια ένδειξη.

Η κάμερα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους ακολουθεί τους τέσσερις άμαχους μέχρι που μία διπλή βολή εκρήγνυται ανάμεσά τους. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η βολή προέρχεται από το ίδιο drone που παρακολουθεί τους νεαρούς ή αν εκείνο λειτουργεί ως ανιχνευτής για κάποιο άλλο αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη, που πραγματοποιεί τη βολή. Δύο από τους νεαρούς Παλαιστίνιους σκοτώνονται ακαριαία, ενώ οι δύο άλλοι τραυματίζονται και επιχειρούν ζαλισμένοι να διαφύγουν. Ο πρώτος καταφέρνει να φτάσει μακρύτερα προτού τον στοχεύσει μια τρίτη βολή, ενώ ο τέταρτος δεν καταφέρνει να απομακρυνθεί πολύ και δολοφονείται από μία τέταρτη καθώς βρίσκεται στα γόνατα εξουθενωμένος.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν το βίντεο προέρχεται από διαρροή μέσα από τον ισραηλινό ή άλλο συμμαχικό στρατό (είναι γνωστό πως τουλάχιστον ΗΠΑ και Βρετανία προσφέρουν αεροπορική στήριξη στο πεδίο στο Ισραήλ και έχουν κάποιου επιπέδου πρόσβαση στις καταγραφές του), ή βρέθηκε στην κατοχή του Al Jazeera από κάποια άλλη πηγή. Με τη μέχρι στιγμής δημοσίευσή του, το βίντεο δεν έχει πρωτογενή ήχο αλλά μονάχα την περιγραφή της δημοσιογράφου του καναλιού που το παρουσιάζει.

Πρόκειται όμως για μία από τις πιο λεπτομερείς βιντεοσκοπημένες καταγραφές ενός εγκλήματος πολέμου, της εν ψυχρώ δολοφονίας τεσσάρων ανθρώπων που κατά όλα τα φαινόμενα είναι άμαχοι. Το Ισραήλ επιμένει να θεωρεί επίσημα όλους τους «στρατεύσιμης ηλικίας άνδρες» στη Γάζα ως «εχθρικούς μαχητές» — ακόμα κι αν υπήρχε κάποια ένδειξη πως οι τέσσερις ήταν στρατολογημένοι ή θα στρατολογούνταν ή είχαν στρατολογηθεί στο παρελθόν σε κάποια από τις ένοπλες οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης, η εν ψυχρώ εκτέλεσή τους ενώ περπατούν άοπλοι και αμέριμνοι θα ήταν και πάλι έγκλημα πολέμου.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο, με μετάφραση των λόγων της δημοσιογράφου του Al Jazeera στα αγγλικά από το Middle East Eye, παρακάτω. Εφιστούμε την προσοχή σας, διότι παρά το γεγονός πως το αραβόφωνο κανάλι έχει θολώσει τις πιο φρικιαστικές σκηνές από το βίντεο, εντούτοις πρόκειται συνολικά για πολύ σκληρές εικόνες.

O διδάκτωρ Μηχανικός Υπολογιστών στο τουρκικό πανεπιστήμιο Τόρος, Furkan Gözükara, πραγματοποίησε μέσω εφαρμογής την εξαγωγή των συνολικά περισσότερων από 5.000 καρέ του βίντεο. Γίνονται έτσι εμφανή τα τέσσερα βλήματα που χτυπούν από αέρος τους νεαρούς, που στην κανονική ροή του βίντεο λόγω ταχύτητας δεν διακρίνονται.

Αν και η ακριβής πηγή των βλημάτων δεν έχει ξεκαθαριστεί, πρόκειται αναμφίβολα για βολές από τον ισραηλινό στρατό, καθώς η πλευρά της παλαιστινιακής αντίστασης δεν έχει τη δυνατότητα για τέτοιου είδους στόχευση και βολές ακριβείας από αέρος.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ