«Αρνούμαι να είμαι καλεσμένος σε ένα φεστιβάλ, ενώ ο στρατός δολοφονεί παραδίπλα», είπε ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης για την άρνησή του να συμμετάσχει στο Jerusalem Film Festival.

Έλληνας σκηνοθέτης αρνείται να συμμετάσχει σε ισραηλινό φεστιβάλ

Για την άρνησή του να συμμετάσχει στο Jerusalem Film Festival μίλησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης: «Αρνούμαι να είμαι καλεσμένος σε ένα φεστιβάλ, ενώ ο στρατός δολοφονεί παραδίπλα».

Σε συνέντευξή του στη Lifo, ο Έλληνας σκηνοθέτης του οποίου η τελευταία ταινία, «Arcadia», έκανε την πρεμιέρα της ως επιλογή στο 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, μίλησε μεταξύ άλλων και για τους λόγους που αρνήθηκε να δεχτεί πρόσκληση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιερουσαλήμ.

«Υπάρχει όμως μια πρόσκληση που την απέρριψα και είναι από το Jerusalem Film Festival», είπε ο Ζώης στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Διακοσάββα. «Σε αυτήν τη συνθήκη, όπου το Ισραήλ διαπράττει καθαρά μια γενοκτονία που δεν έχει καμία σχέση με αυτοάμυνα, αρνούμαι να είμαι καλεσμένος και να απαντώ σε ερωτήσεις του κοινού, ενώ ο στρατός του δολοφονεί μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα. Θεωρώ ότι αν η άρνηση είναι συλλογική, θα λειτουργήσει ως άλλος ένας μοχλός πίεσης για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Αλλά ακόμα και αν η άρνηση έχει μηδενικό αντίκτυπο, η ατομική μου ηθική και η πολιτική μου συνείδηση επιτάσσουν να αρνηθώ να γίνω μέλος μια τέτοιας φριχτής κανονικότητας.

Αν έχεις δει το Zone of Interest, καταλαβαίνεις ότι αν δεχτείς μια τέτοια πρόσκληση, μοιάζεις με έναν μικρό Ρούντολφ Ες ή έναν καλεσμένο του που συνεχίζει απτόητος την καθημερινότητά του, ενώ στην άλλη μεριά του φράχτη γίνεται μια ατελείωτη σφαγή. Θα ήθελα να καλέσω και τους άλλους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς να αρνηθούν να συμμετάσχουν, όσο διαρκεί ο πόλεμος».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ