Εκδήλωση: «Ο Χοσέ Μαρτί και η σύγχρονη Λατινική Αμερική»

Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος “Χοσέ Μαρτί” — Αλληλεγγύη με την Κούβα» διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ο Χοσέ Μαρτί και η σύγχρονη Λατινική Αμερική», τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στις 18:30, στη Νομική Σχολή της Αθήνας (αμφιθέατρο ΙΙ, είσοδος από Μασσαλίας).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

  • Carlos Eddy Simon Forcade, Ιστορικός Τέχνης, Διδάσκων Ιστορία Τέχνης και Πολιτισμικής Θεωρίας.
  • Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής Θεωρίας του Κράτους και του Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Κώστας Ήσυχος, συντονιστής ελληνικού τμήματος Δικτύου στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας (REDH GR), πρώην βουλευτής και υπουργός.
  • Θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας Αramís Fuente Hernández.

Ο Χοσέ Μαρτί υπήρξε εμβληματική μορφή του αγώνα ενάντια στην Ισπανική αποικιοκρατία, απόστολος και μάρτυρας της επανάστασης. Πολυμαθής και πολυσχιδής προσωπικότητα: πολύγλωσσος, νομικός, φιλόσοφος, ποιητής, παιδαγωγός, δημοσιογράφος, εξόριστος, οργανωτής, ένοπλος μαχητής. 

Αναγνωρίσιμος και αγαπητός όχι μόνο στην Κούβα αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική (σε πολλές χώρες της οποίας άλλωστε έζησε, όπως και στις ΗΠΑ) στη διάρκεια της εξορίας του και των προσπαθειών οργάνωσης των απόδημων Κουβανών.

Με βάση τις μαρτυρίες του Φιντέλ και του Τσε το παράδειγμα και η σκέψη του Μαρτί σφράγισαν το χαρακτήρα της επανάστασης που οδήγησε το 1959 στην πραγματική ανεξαρτησία της Κούβας. Ιδιαίτερα η πανανθρώπινη οπτική του, ο επαναστατικός ουμανισμός του, η επιμονή του στην αλληλεγγύη, ενότητα και απελευθέρωση όλων των καταπιεσμένων ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, γλώσσα, καταγωγή και θρησκεία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ