οχήματα στοχοποίηση ΕΛ.ΑΣ.

Εκδήλωση: Δημοσιογράφοι μιλούν για την Greek Police Mafia

Οι δημοσιογράφοι Μπάμπης Πολυχρονιάδης και Θοδωρής Χονδρόγιαννος (Reporters United) μας μιλάνε από κοντά για το ιστορικό των ερευνών τους και τις δικαστικές και πολιτικές πτυχές της υπόθεσης Greek Police Mafia.

Το Σάββατο 18 Φλεβάρη 2023 και ώρα 20:00 στο βιβλιοκαφέ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη).

Η δίκη για τα πλημμελήματα της Greek Police Mafia ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2023 με την αθώωση των κατηγορημένων έπειτα από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων.

Τα κύρια σημεία της υπόθεσης

Με βάση μια σταχυολόγηση των πλούσιων ανταποκρίσεων του reporters united το οποίο παρακολουθεί στενά την υπόθεση, η σχετική δικογραφία στηρίχθηκε σε πόρισμα 70 σελίδων της ΕΥΠ, το οποίο προέκυψε από τηλεφωνικές και «φυσικές» παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που συντάχθηκε μετά το πόρισμα της ΕΥΠ και με αντικείμενο τα πλημμελήματα που προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση (δωροδοκία, εμπορία επιρροής κ.α.). τα μέλη του κυκλώματος κατηγορήθηκαν ότι πούλαγαν προστασία, μεταξύ άλλων, σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες αποκομίζοντας περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε μήνα.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν τον έλεγχο, άμεσο και έμμεσο, νευραλγικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτά τα πρόσωπα -όπως φαίνεται σε φωτογραφίες του πορίσματος- φέρεται να παρέδιδε φακέλους με μεγάλα χρηματικά ποσά ο Δημήτρης Μάλαμας, ο «αρχιταμίας» του κυκλώματος που στο μεταξύ δολοφονήθηκε από αγνώστους, τον Οκτώβριο του 2019.

Από τους δεκαεννιά κατηγορούμενους, πέντε είναι αστυνομικοί (εν ενεργεία ή εν αποστρατεία) και τρεις δικηγόροι, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως άνθρωποι που δούλευαν για τον Μάλαμα, εισπράττοντας χρήματα για την «προστασία».

Φερόμενοι ως συνεργάτες του κυκλώματος που βρέθηκαν δολοφονημένοι είναι, οι Δημήτρης -Καπές- Καπετανάκης καθώς κι ο Σπύρος Παπαχρήστος, πρώην ΕΚΑΜίτης και μετέπειτα υπεύθυνος ασφαλείας της οικογένειας Λάτση.

Με την υπόθεση σχετιζόταν και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΠ, τελούσε υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία λόγω σχέσεων που διατηρούσε με τον Μάλαμα και άλλα μέλη του κυκλώματος. Προτού δολοφονηθεί, είχε κάνει σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο κάποιες από τις δολοφονίες στον χώρο της Greek Mafia να έγιναν από (παρα)κρατικές υπηρεσίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η εμπλοκή του συγκεκριμένου κυκλώματος στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Το πολιτικό σκάνδαλο

Το πιο σκανδαλώδες από πολιτική άποψη είναι ότι ανάμεσα τους 17 κατηγορούμενους στη δίκη αυτή, ήταν και ο ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα του έχει ασκηθεί δίωξη και για κακούργημα, στο πλαίσιο άλλης δίκης για την Greek Police Mafia.

Παρ’ όλ’ αυτά στις 2 Απριλίου 2022 προήχθη σε διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής. Με άλλα λόγια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Θεοδωρικάκος και Οικονόμου) και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ όχι μόνο δεν τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα, αλλά τον αντάμειψαν παραχωρώντας του ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα της υπηρεσίας.

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο, λίγες μέρες αργότερα, ο Δάβαλος αφαίρεσε από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών τον φάκελο μιας από τις δολοφονίες που αποδίδονται στην Greek Police Mafia.…

Η δίκη

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022 και ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2023 με την αθώωση των κατηγορημένων. Διεξήχθη στο Εφετείο της Αθήνας και αφορούσε τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα της υπόθεσης όπως εμπορία επιρροής, παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία υπαλλήλου κ.α.. Για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης και της δωροληψίας αναμένεται να υπάρξει άλλη δίκη.

Οι δημοσιογράφοι του reporters united είχαν από τις πρώτες συνεδριάσεις εκτιμήσει πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες, οι 17 κατηγορούμενοι τελικά ν’ απαλλαγούν, παρά τα σε βάρος τους στοιχεία, όπως οι φωτογραφίες με χρηματισμούς πρώην στελεχών της αστυνομίας.

Την εκτίμηση αυτή στήριζαν κυρίως στο γεγονός ότι η έδρα είχε ζητήσει επανειλημμένα από την Εισαγγελία Εφετών να αποστείλει τις λεγόμενες «εκθέσεις απομαγνητοφώνησης», που αφορούν τις συνομιλίες του 2016 στις οποίες στηρίχθηκε η δικογραφία οι οποίες δεν στάλθηκαν ποτέ…

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ