τραμπ ιράν ευρωπαϊκή ένωση

Ε.Ε: Αγνοήστε τον Τραμπ ή θα τιμωρηθείτε

Σε τροχιά εμπορικής και διπλωματικής σύγκρουσης εισέρχονται ΗΠΑ και ΕΕ ύστερα από την έκκληση της Φεντερίκα Μογκερίνι προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αψηφήσουν τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και να αυξήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο Ιράν παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας σημείωσε ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να πεθάνει και κάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.

Κλιμακώνοντας μάλιστα την πολιτική της, η ΕΕ αφήνει να εννοηθεί ότι οι εταιρείες που θα σταματήσουν να συνεργάζονται με το Ιράν ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δήλωσε η βοηθός της Μονγκερίνι Ματαλι Τόκι μιλώντας στο BBC Radio 4.

Με τον τρόπο αυτό «προστατεύουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» και στέλνουμε «διπλωματικό σήμα στους Ιρανούς ότι οι Ευρωπαίοι είναι σοβαροί στις συμφωνίες τους» σημείωσε η ίδια.

Προφανώς πίσω από την «αγέρωχη» στάση της ΕΕ βρίσκονται οι τρομακτικές πιέσεις που δέχεται από μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, οι οποίες βλέπουν να χάνουν το μερίδιο της αγοράς του στο Ιράν από ρωσικές και κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις.

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΕΕ αναμένεται να φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση κυβερνήσεις που λειτουργούσαν σαν υπηρέτες δυο αφεντάδων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.

Α.Χ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ