Λίγα λεπτά αφότου μίλησαν στον φακό του ITV, οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές. Ο 51χρονος Ραμζί Αμπού Σαχλούλ έπεσε νεκρός.
Ο 51χρονος έμπορος παιδικών ρούχων Ραμζί Αμπού Σαχλούλ μιλά στον φακό του ITV, λίγα λεπτά προτού δολοφονηθεί από ελεύθερους σκοπευτές του ισραηλινού στρατού.

Δολοφονία αμάχου μπροστά στον τηλεοπτικό φακό από το Ισραήλ

Τη δολοφονία ενός Παλαιστίνιου αμάχου από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές κατέγραψε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου ο τηλεοπτικός φακός του βρετανικού δικτύου ITV στη Γάζα. Πρόκειται για τον 51χρονο έμπορο παιδικών ρούχων Ραμζί Αμπού Σαχλούλ, ο οποίος λίγα λεπτά πριν τη δολοφονία του είχε μιλήσει στον δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου.

Ο Σαχλούλ και η ομάδα πέντε ανθρώπων στην οποία βρισκόταν, κινούνταν με υψωμένα τα χέρια και κρατώντας λευκή σημαία προσπαθώντας να προσεγγίσουν σπίτι στο οποίο βρίσκονταν παγιδευμένοι η μητέρα και ο αδερφός του, σε ζώνη που ελεγχόταν από τον ισραηλινό στρατό. «Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα. Παντού βρίσκεις τον ισραηλινό στρατό. Μας πυροβολούν στο σπίτι, σε κάθε κτίριο και στον δρόμο», λέει ένας Παλαιστίνιος στον Μοχάμεντ Αμπού Σαφία, κάμεραμαν του βρετανικού δικτύου. Λίγα λεπτά αφότου μιλήσουν στον δημοσιογράφο, ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει την ομάδα του Σαχλούλ να κινείται «κάνοντας ό,τι μπορούν για να φαίνονται μη απειλητικοί».

Ξαφνικά, η ομάδα δέχεται πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και ο Σαχλούλ πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος. Η λευκή σημαία που κρατούσαν γίνεται αυτοσχέδιος επίδεσμος για να καλύψει το τραύμα στο στήθος του 51χρονου και βάφεται κόκκινη με αίμα. Αφού μεταφερθεί σε λίγο πιο ασφαλές σημείο, η σύζυγός του θρηνεί πάνω από το πτώμα του.

Το βίντεο του ITV αποτελεί μια σπάνια στιγμή πλήρους καταγραφής ενός εγκλήματος πολέμου από τον δημοσιογραφικό φακό, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να μη διστάζουν να εκτελέσουν εν ψυχρώ αμάχους που κρατούσαν λευκή σημαία και δεν αποτελούσαν καμία απειλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Al-Mawasi στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, μια περιοχή η οποία έχει υποτίθεται επισημανθεί ως «ασφαλής» από τον ισραηλινό στρατό και στην οποία προτρέπονταν να κατευθυνθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Όμως ο ισραηλινός στρατός αρνείται τα γεγονότα. Ερωτηθείς από το βρετανικό δίκτυο, εκπρόσωπος των IDF αρχικά ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει το περιστατικό, κι έπειτα αποκάλεσε το βίντεο «σαφώς μονταρισμένο» και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός λέει: «Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καμία σχέση με τις εκτελέσεις: Είναι επιτακτική ανάγκη να τονιστεί ότι ο ανησυχητικός, συκοφαντικός και χονδροειδής λανθασμένος χαρακτηρισμός του πολέμου με αυτές τις κατάπτυστες κατηγορίες μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως επέκταση της προπαγανδιστικής προσπάθειας της Χαμάς να δυσφημίσει τον ισραηλινό στρατό και να υπονομεύσει τον στόχο μας να διαλύσουμε τη Χαμάς και να διασφαλίσουμε ότι η τρομοκρατική οντότητα δεν θα έχει ποτέ ξανά τη δύναμη να δημιουργήσει έναν τρομοκρατικό στρατό, να εισβάλει στο Ισραήλ, να δολοφονήσει, να κάψει, να βιάσει και να απαγάγει Ισραηλινούς».

Όμως οι νεκροί στη Γάζα, που πλέον έχουν ξεπεράσει τους 25.000 (και τουλάχιστον 7.000 αγνοούμενοι), λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία για τα πεπραγμένα του ισραηλινού στρατού. Όπως το κάνουν και οι χιλιάδες καταγραφές στοχοποίησης αμάχων που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο. Όπως κάνει και το παραπάνω ρεπορτάζ του βρετανικού ITV, που καταγράφει ξεκάθαρα ένα έγκλημα πολέμου κατά τη διάρκεια της διάπραξής του.

Η εκτέλεση, άλλωστε, του Ραμζί Αμπού Σαχλούλ θυμίζει πολύ έντονα την εκτέλεση από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές της Αμερικανο-Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ, τον Μάιο του 2022 στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Και εκεί, όπως και εδώ, ήταν ξεκάθαρα εμφανή τα σημάδια που έδειχναν πως οι εκτελεσθέντες δεν αποτελούσαν απειλή — η δημοσιογραφική σήμανση στην περίπτωση της Ακλέχ, η λευκή σημαία, τα υψωμένα χέρια και ο προσεκτικός βηματισμός στην περίπτωση του Σαχλούλ. Όμως η σφαίρα των Ισραηλινών ήρθε και για τους δύο. Ψυχρά, χωρίς δισταγμό, εγκληματικά.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ