κείμενο Μπουκάλα για Δοξιάδη και Μανιάτη

Διαδικτυακοί τραμπουκισμοί – του Παντελή Μπουκάλα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Πηγή: Καθημερινή

Ο δημόσιος λόγος, κομματικός και δημοσιογραφικός, ήταν οξύς και προ Ιντερνετ. Ο αυριανισμός δεν έμεινε αποκλειστικό γνώρισμα μιας εφημερίδας. Και μόνο όσα γράφτηκαν για την «κρυφή ηγεσία» της 17Ν αν θυμηθούμε, θα συμφωνήσουμε πως η ακρότητα ήταν παρούσα και στους καιρούς που η νοσταλγία τούς ανακαλεί σαν αθώους. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου καταγγελλόταν από επίσημα χείλη (και κάμποσες εφημερίδες) σαν αρχιτρομοκράτης, και ο Περικλής Κοροβέσης κρεμάστηκε σε πρωτοσέλιδο σαν αρχηγός της 17Ν (η ρεπόρτερ που «αποκάλυψε» το μυστικό δεν είχε κανένα πρόβλημα στην καριέρα της, παρά το αναίσχυντο ψεύδος της), και το όνομα του Μανώλη Ρασούλη κυκλοφορούσε, τάχα σαν συντάκτη των ματωμένων προκηρύξεων.

Με τη διαδικτυακή γραφή (τουίτ, αναρτήσεις, σχόλια σε προσωπικά μπλογκ, αλλά και κάτω από κείμενα ξένων ιστοσελίδων) ο δημόσιος λόγος έγινε πολύ περισσότερο τραχύς και άξεστος. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αν κρίνουμε και από τη συμβολή του Τραμπ. Πολλοί, ακόμα και πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, γράφουν στο ιδιόκτητό τους ιντερνετικό μέσον με την ψευδαίσθηση ότι απευθύνονται αποκλειστικά σε κάποιον περίκλειστο μικροχώρο. Ενώ δημοσιολογούν, αφήνονται στην αυταπάτη ότι «συνομιλούν» μόνο με τους οικείους ή τους ακολούθους τους. Συμπεραίνουν λοιπόν ότι τους επιτρέπονται η μόρτικη γλώσσα, το υβρεολόγιο, οι σεξιστικές εκφράσεις, ο τραμπουκισμός. Σφάλλουν. Και μάλλον ηθελημένα. Διότι ξέρουν ότι μια οιονεί ιδιωτική διαδικτυακή «παρέμβαση» οφείλει να είναι άγρια ή και αχρεία αν θέλει να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητές της να αναπαραχθεί ευρύτερα και να αποφέρει φήμη. Μια φήμη που κατατίθεται με καλό επιτόκιο στην τράπεζα της πολιτικής. Και μεταφράζεται σε βουλευτική έδρα, υπουργικό θώκο ή κρατικό αξίωμα. Ο αρχηγός δεν μπορεί παρά να ανταμείψει τα «παλικάρια» και τις «ηρωίδες» που έδωσαν «τον αγώνα τον καλό», έστω με κάκιστες μεθόδους.

Επί του συγκεκριμένου: Η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη δεν διορίστηκε εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα λόγω των πτυχίων της, αλλά χάρη στα προκλητικά ιντερνετικά γραπτά της επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά της έδωσαν πόντους. Ο κ. Πολάκης είναι χρήσιμος στον κ. Τσίπρα όχι για ό,τι έκανε ή δεν έκανε ως υπουργός, αλλά επειδή «μιλάει σαν Σφακιανός», αν βέβαια η «σφακιανότητα» ταυτίζεται με τη χυδαιότητα. Οσο για τον κ. Απόστολο Δοξιάδη, συγγραφέα άνθρωπο, και μόνο το ότι απαιτεί την απόλυση δημοσιογράφου τον υποχρεώνει να ξανασκεφτεί τη σχέση του με τη γραφή.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Ο Απόστολος Δοξιάδης απάντησε στο κείμενο με το εξής σχόλιο στο λογαριασμό του στο Facebook:

O κ. Παντελής Μπουκάλας, επιφυλλιδογράφος στην “K”, μου προτείνει να “ξανασκεφτώ τη σχέση μου με τη γραφή” (!) επειδή, λέει, εγὠ “συγγραφέας άνθρωπος”, ζήτησα την απόλυση δημοσιογράφου. Εγώ, πιο ταπεινά, του συνιστώ να ξανασκεφτεί τη σχέση του με την ανάγνωση, επιμελητής εκδόσεων άνθρωπος, που είναι. Και αν βρει πού έγραψα και ζήτησα την απόλυση δημοσιογράφου να μου το στείλει να το μάθω κι εγώ.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ: Το να ζητάς την απόλυση δημοσιογράφου, την οποία καταγγέλλει και η ΕΣΗΕΑ είναι αρκετά κακό (αν και όπως φαίνεται αποτελεί τίτλο τιμής για ορισμένα κόμματα που φιλοξενούν πολλούς ρουφιάνους στους κόλπους τους). Το να μην αναγνωρίζεις όμως την πράξη σου είναι ακόμη χειρότερο. Ο Δοξιάδης είπε το εξής, καλώντας ανοιχτά τη διεύθυνση της εφημερίδας τα ΝΕΑ να απολύσουν τον δημοσιογράφο τους: «Δεν μου είναι όμως πλέον ανεκτό να δημοσιεύω τις απόψεις μου στην εφημερίδα που του δίνει επίσημο βήμα. Λυπάμαι, φίλες και φίλοι στα Νέα. Λυπάμαι για όσους διοικούν την εφημερίδα, που τους εκτιμώ και τους σέβομαι, αν δεν ανταποδίδω πλέον την τιμή που μου κάνατε καλώντας με να γράφω στις σελίδες σας. Αλλά διαλέγω προσεχτικά τις παρέες μου, και τα σπίτια που με καλούν. Θα ήταν ευχής έργον την ίδια επιλεκτικότητα να δείξει και η εφημερίδα, τιμώντας -αν μη τι άλλο- την ιστορία της».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ