Δέκα εταιρείες που βοηθούν το Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστίνιους

Πηγή: mintpressnews.com
Καθώς οι Iσραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής» και άλλων διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας, οι δολοφονικές τους επιχειρήσεις βασίζονται σε μια σειρά συνεργατών και προμηθευτών. Πολλοί από αυτούς είναι εταιρείες που εδρεύουν έξω από το Ισραήλ.

«Ο Ισραηλινός στρατός βασίζεται σε ένα δίκτυο διεθνών εταιριών, που τον προμηθεύουν με τα πάντα, από αυτόματα όπλα μέχρι δακρυγόνα, ώστε να πραγματοποιούν τις σφαγές διαδηλωτών στην Γάζα», δήλωσε ο Τομ Άντερσον, ερευνητής της Corporate Occupation, μιας ιστοσελίδας που καταγράφει τις εταιρείες αυτές. «Αυτές οι εταιρείες υποστηρίζουν εγκλήματα πολέμου και είναι συνένοχες στις κρατικές δολοφονίες.»

Η ομάδα της Corporate Occupation, το κίνημα BDS και το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Who profits έχουν δημιουργήσει μία λίστα με τις εταιρείες που βοηθούν στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Εδώ παρουσιάζονται μερικές από αυτές:

Caterpillar
Είναι διεθνώς γνωστό ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις μπουλντόζες της εταιρείας Caterpillar όταν καταστρέφει σπίτια Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ. Η εταιρεία είναι επίσης γνωστή και για το ρόλο της στη δολοφονία της Ρέιτσελ Κόρι, της αμερικανίδας ακτιβίστριας του International Solidarity Movement που χτυπήθηκε θανατηφόρα με μηχάνημα της εταιρείας που ανήκει στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας το Μάρτιο του 2003.

Στη Γάζα η Caterpillar είναι γνωστή γιατί το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της για να ενισχύσει τα στρατιωτικά φράγματα στα σύνορά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και για να ισοπεδώσει γεωργικές εκτάσεις μέσα σε αυτή. Οι επιχειρήσεις αυτές καταστρέφουν τη γεωργική παραγωγή, αναγκάζοντας τους κατοίκους της περιοχής να αγοράζουν προϊόντα από τους Ισραηλινούς παραγωγούς.

Combined Systems, Inc.
Η εταιρεία Combined Systems, με έδρα τη Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, προμηθεύει με ελαφρύ οπλισμό και εξοπλισμό ασφαλείας, όπως δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης, καταπιεστικές κυβερνήσεις σε όλον το κόσμο. Το Μάιο, ερευνητές της Corporate Occupation εντόπισαν ένα ισραηλινό όχημα κοντά στα σύνορα με την Γάζα με χαρακτηριστικά της αστυνομίας, αλλά εμφανώς προοριζόμενο για στρατιωτική χρήση, να είναι εξοπλισμένο με το προϊόν «Venom», έναν εκτοξευτήρα δακρυγόνων.

Ford Motor Company
Ενώ άλλοι κατασκευαστές όπως η General Motors, προμηθεύουν επίσης με οχήματα που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό για να μεταφερθούν οι στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα, τα οχήματα της Ford διαφοροποιούνται λόγω της δημιουργικής τους χρήσης. Το 2003, ο ισραηλινός κατασκευαστής οχημάτων Hatehof ξεκίνησε να μετατρέπει φορτηγά Ford F550 σε τεθωρακισμένα μεταφορικά οχήματα. Μέχρι το 2016 το Ισραήλ προχώρησε στην επιλογή των F350, τροποποιημένων από την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρονικών Elbit Systems σε αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα ικανά να ξεκινήσουν ελεγχόμενα πυρά.

Monsanto
Εκτός από τα ζιζανιοκτόνα της εταιρείας Dow Chemical Company και της ADAMA Agricultural Solutions, που είναι μια ισραηλινή μονάδα της εταιρείας National Chemical Corporation (ChemChina), το Ισραήλ ψεκάζει πολλές φορές κάθε χρόνο και με τη γνωστή γλυφοσάτη (RoundUp) της Monsanto, -που είναι γνωστή για τις καρκινογόνες ιδιότητές της- σε παλαιστινιακές αγροτικές εκτάσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Όπως συμβαίνει και με τη χρήση των μπουλντοζων της Caterpillar στις ίδιες εκτάσεις, αυτή η εναέρια εφαρμογή της γλυφοσάτης εξυπηρετεί τα οικονομικά αλλά και τα στρατιωτικά συμφέροντα του Ισραήλ. Αφενός εμποδίζει τη γεωργική ανεξαρτησία της Παλαιστίνης και αφετέρου επιτρέπει στις ισραηλινές δυνάμεις να εντοπίζουν ευκολότερα και να στοχεύουν Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην περιοχή.

G4S plc
Η G4S, που στο παρελθόν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της ισραηλινής κατοχής, πούλησε τη μεγαλύτερη θυγατρική που είχε στο Ισραήλ, αλλά διατηρεί ακόμα ένα μερίδιο της Policity, της ιδιωτικής στρατιωτικής σχολής στο Ισραήλ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η αστυνομία του ασχολείται με πολιτικά θέματα, ωστόσο συχνά την επιστρατεύει για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων, τόσο στη Δυτική Όχθη, όσο και στη Γάζα.

Hewlett Packard
Η εταιρεία Hewlett Packard εξοπλίζει τον ισραηλινό στρατό με υπολογιστές, ενώ έχει ήδη συμβόλαια για να “οπτικοποιήσει” επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων. Αυτό ξεκίνησε το 2007 με ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το ισραηλινό ναυτικό, που ενισχύει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Τράπεζα HSBC
Η HSBC παρέχει χρηματοδότηση σε κάποιους από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές στρατιωτικού εξοπλισμού στον κόσμο, πολλοί από τους οποίους είναι ισραηλινοί.

«Η HSBC έχει μετοχές αξίας μεγαλύτερης από 800 εκατομμύρια δολάρια και συμμετέχει σε κοινοπρακτικά δάνεια αξίας μεγαλύτερης από 19 δις δολάρια σε εταιρείες που πουλούν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην ισραηλινή κυβέρνηση», σχολίασε η Huda Ammori από την Palestine Solidarity Campaign. «Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν την Elbit Systems, τη μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλείας στο Ισραήλ, που προωθεί τα προϊόντα της ως “δοκιμασμένα στο πεδίο”, επειδή τα έχει ήδη δοκιμάσει σε Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα.»

Η Elbit, εταιρεία που κατασκευάζει drones, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις εναέριες επιθέσεις στην «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».

Motorola Solutions Inc.
Η εταιρεία Motorola παρέχει τις κρυπτογραφημένες συσκευές smartphones που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός για να παρατάξει τους στρατιώτες του. Παρέχει επίσης υπηρεσίες επικοινωνίας στην ισραηλινή αστυνομία.

Remington
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι στα θύματα των επιθέσεων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής εντοπίστηκαν «πληγές που έχουν γίνει από ελεύθερους σκοπευτές με όπλα της αμερικανικής εταιρείας Remington, με πυρομαχικά που διαστέλλονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα», μαζί με άλλα που δείχνουν τα όπλα Tavor των ισραηλινών εταιρειών όπλων. «Στις ΗΠΑ αυτά πωλούνται ως κυνηγετικά όπλα για ελάφια», σχολίασε ο ειδικός στα όπλα Brian Castner, από την οργάνωση.

Sabra Dipping Company, LLC
Η αμερικανική εταιρεία τροφίμων White Plains, που ανήκει στην PepsiCo και στην ισραηλινή εταιρεία Strauss, δώρισε πακέτα φαγητού στη στρατιωτική μονάδα του ισραηλινού στρατού Golani Brigade, που είναι γνωστή για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ