φεστιβάλ συνεργατισμού βιομε

CoOpenAir Festival 2.5 – Φεστιβάλ Συνεργατισμού στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

Μετά από 2,5 χρόνια, το φεστιβάλ του συνεργατισμού επανέρχεται με τα συνεργατικά εγχειρήματα της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως και το βράδυ, στο ανακτημένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.

«Ευελπιστούμε να είναι ένα πρώτο, έστω και μισό, βήμα να επανέλθει τόσο το φεστιβάλ όσο και η δικτύωση των συνεργατικών εγχειρημάτων, ξανά, σε πανελλαδική εμβέλεια. Σε αυτό το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη προσπάθεια να δημιουργηθεί σωματείο εργαζομένων σε συνεργατικά εγχειρήματα και συνεταιρισμούς», αναφέρεται στο κάλεσμα της ΒΙΟΜΕ.

Τι είναι όμως ο «συνεργατισμός»;

«Για όλες κι όλους μας που το βιώνουμε είναι κάτι απλό και προσιτό. Να οργανώνεις την εργασία χωρίς αφεντικά και υπαλλήλους. Να έχεις οριζόντιες δημοκρατικές δομές ώστε να αποφασίζει για όλα η βάση. Να μην υπάρχουν σχέσεις εξουσίας ανάμεσα μας. Κι όμως αυτό το “απλό” πρόταγμα ακούγεται σήμερα τόσο μακρινό και ουτοπικό.

Σε μια εποχή όπου το δίκαιο του ταξικά και κοινωνικά ισχυρού επιβάλλεται με τη βία της καταστολής και του νόμου σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινωνίας, το να απαιτείς ισότητα και άμεση δημοκρατία στους χώρους εργασίας, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα για όλες κι όλους, μπορεί να ακούγεται αδιανόητο. Όμως είμαστε εδώ να (απο)δείξουμε πως δεν είναι μια ακόμη ουτοπία αλλά, τουλάχιστον για εμάς, βιωμένη και λειτουργική συνθήκη. Είμαστε εδώ να (δια)δηλώσουμε πως μπορεί να υπάρξει παραγωγή και διανομή, εργασία και δημιουργία, χωρίς αφεντικά.

Το φετινό μας φεστιβάλ, όπως και τα προηγούμενα, θα γίνει στον χώρο της ανακτημένης από τους εργαζόμενους ΒΙΟΜΕ. Στο μοναδικό εργοστάσιο στην Ευρώπη όπου εργαζόμενες και εργαζόμενοι έχουν πάρει στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής. Στο μόνο σημείο που συναντάται μια επιλογή επιβίωσης και διαφορετικής εργασίας μ’ ένα ευρύτερο πολιτικό προταγματικό πλαίσιο ενάντια στον κόσμο του κέρδους, του ρατσισμού, του πολέμου και της υποταγής.»

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Σάββατο 14/10/23

12.00 Ξενάγηση και αυτοοργανωμένη μπουγάδα για παιδιά με το Μικρό Δέντρο

14.00 Συνεργατικό φαγοπότι στην κουζίνα της Cantina Solidaridad

16.00 Συνέλευση για τη δημιουργία σωματείου εργαζομένων σε συνεργατικά & συνεταιρισμούς

19.30 Θεατρική παράσταση από την ομάδα Τζιριτζάντζουλες:
«Καρναβάλι (ο χορός των κολασμένων)»

21.30 LIVE με
SOCIAL WASTE
ONE DROP
ΨΥΛΛΟΙ ΣΤ’ ΑΧΥΡΑ
SALUTE PLATAN

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ