Τμήμα του καλλιτεχνικού project τέχνης του δρόμου «EYES OF GAZA» του οργανισμού aptART και του καλλιτέχνη Akut.

Χιλιάδες άνθρωποι του πολιτισμού υπογράφουν ανοιχτή επιστολή για τη Γάζα

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι του πολιτισμού, καλλιτέχνες αλλά και εργαζόμενοι σε πολιτιστικά ιδρύματα, υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν άμεση εκεχειρία στη Γάζα και προειδοποιούν πως το Ισραήλ εφαρμόζει γενοκτονία του Παλαιστινιακού πληθυσμού.

Μουσικοί, κινηματογραφιστές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, καλλιτεχνικοί επιμελητές και άλλοι από ολόκληρο τον πλανήτη, δηλώνουν: «απορρίπτουμε τη βία κατά όλων των αμάχων, ανεξαρτήτως ταυτότητας, και ζητάμε τον τερματισμό της ρίζας της βίας: της καταπίεσης, και της κατοχής».

Η επιστολή δηλώνει επίσης την αλληλεγγύη των υπογραφόντων με τον Παλαιστινιακό λαό και ζητά από τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς να πιέσουν τις κυβερνήσεις ώστε να απαιτήσουν άμεση εκεχειρία και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα.

«Η σιωπή σε αυτήν την επείγουσα στιγμή κρίσης και κλιμακούμενης γενοκτονίας δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη στάση», επισημαίνει η επιστολή καθώς αναπαράγει τις καταδίκες του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Γάζας, των δολοφονιών και του εκτοπισμού των Παλαιστίνιων, από ανθρωπιστικές και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Η επιστολή επικαλείται επίσης τον Ισραηλινό ιστορικό και μελετητή του Ολοκαυτώματος, Ραζ Σεγκάλ, και την επισήμανσή του πως το Ισραήλ ήδη έχει προβεί σε τρεις από τις πέντε «καθοριστικές πράξεις» γενοκτονίας που περιγράφονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία.

«Σας καλούμε να αρνηθείτε την απανθρωπιά, η οποία δεν έχει θέση στη ζωή ή την τέχνη, και να απαιτήσετε δημόσια από τις κυβερνήσεις μας να ζητήσουν εκεχειρία», καταλήγει η επιστολή, απευθυνόμενη στα πολιτιστικά ιδρύματα των κρατών του πλανήτη.

Η επιστολή υπογράφεται από χιλιάδες ανθρώπους του πολιτισμού, με κάποια από τα πιο γνώριμα ονόματα να είναι αυτά της φωτογράφου Nan Goldin, της οπτικής καλλιτέχνη Barbara Kruger, των μουσικών Brian Eno και Jarvis Cocker, της κινηματογραφίστριας Laura Poitras, της ποιήτριας Cecilia Vicuña και των ακαδημαϊκών Christina Sharpe και Judith Butler.

Αντίστοιχη επιστολή είχαν υπογράψει προ ημερών και περισσότεροι από 3.000 Βρετανοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Tilda Swinton, Charles Dance, Steve Coogan και Miriam Margolyes, και οι σκηνοθέτες Mike Leigh, Michael Winterbottom και Asif Kapadia. Η επιστολή κατέληγε: «Στηρίζουμε το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην καταστροφή της Γάζας και τον μαζικό εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού. Απαιτούμε οι κυβερνήσεις μας να τερματίσουν τη στρατιωτική και πολιτική στήριξη των πράξεων του Ισραήλ. Καλούμε σε άμεση εκεχειρία και το άνοιγμα των περασμάτων στη Γάζα ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας».

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, καλλιτέχνες κυρίως από τον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου υπογράφουν επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, με την οποία ζητούν να απαιτήσει άμεση αποκλιμάκωση και εκεχειρία. Η επιστολή έχει λάβει μέχρι στιγμής την υπογραφή σχεδόν 100 προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων οι σκηνοθέτες Adam McKay, Alfonso Cuarón και Michael Moore, οι ηθοποιοί Joaquin Phoenix, Cate Blanchett, Sandra Oh, John Cusack, Kristen Stewart, Mark Ruffalo, οι μουσικοί Dua Lipa, Macklemore και Natalie Merchant και οι κωμικοί Jon Stewart και Hassan Minhaj.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ