Χρυσοχοΐδη ΑΠΘ ασφαλίτες φοιτητές

Αστυνομικό παρακράτος στο ΑΠΘ για το γόητρο Χρυσοχοΐδη

Του Ανδρέα Κοσιάρη

Αστυνομικοί με πολιτικά, χωρίς διακριτικά και φορώντας full-face κουκούλες, εισέβαλαν γύρω στις 6 τα ξημερώματα στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, συνεπικουρούμενοι από δυνάμεις των ΜΑΤ, για να συλλάβουν φοιτητές και φοιτήτριες που είχαν ανακοινώσει ότι θα έληγαν την κατάληψη στη 1 το μεσημέρι.

Το κατασταλτικό σόου, που διοχετεύτηκε αμέσως ως απλή «εκκένωση της κατάληψης» στα φιλικά ΜΜΕ, χωρίς να αναφέρεται ποτέ ότι αυτή επρόκειτο να λήξει σε λίγες ώρες, έγινε αποκλειστικά για τη διάσωση του γοήτρου του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι φοιτητές, με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, τη στήριξη καθηγητών τους και χωρίς να συμβεί η παραμικρή φθορά, διεκδικούσαν άνοιγμα του πανεπιστημίου για δια ζώσης μαθήματα με μέτρα υγειονομικής προστασίας και την κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Υπεραμύνθηκαν και απέκρουσαν τις προηγούμενες ημέρες, μία τουλάχιστον μεγάλη επιχείρηση εισβολής και εκκένωσης από την αστυνομία, και μια σειρά από μικρότερες επιχειρήσεις προβοκάτσιας.

Αυτή η νίκη των φοιτητών απέναντι στο αστυνομικό κράτος του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη, δεν μπορούσε να αφεθεί να περάσει ατιμώρητη. Κι έτσι είχαμε σήμερα εικόνες με ασφαλίτες να κάνουν οπτική αναγνώριση σε ακινητοποιημένους φοιτητές και φοιτήτριες και να ξεχωρίζουν επιλεκτικά συγκεκριμένα άτομα χωρίς εξηγήσεις, αλλά και τα ΜΑΤ να κυνηγούν φοιτητές στους χώρους του πανεπιστημιακού campus — εικόνες ενδεικτικές, για ακόμα μία φορά, της αντίληψης της κυβέρνησης για το ποιος πρέπει να βρίσκεται στα πανεπιστήμια.

Εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας. Είχαν 80-100 άτομα μέσα στην πρυτανεία, διάλεξαν άτομα φατσικά για τις συλληψεις….

Posted by Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης on Wednesday, 10 March 2021

Βέβαια, πέρα από το επικοινωνιακό σόου της «επίδειξης πυγμής», υπάρχει και η όχι τόσο κρυφή επιθυμία να «σπάσει» με αυτήν την επιχείρηση το σθένος των φοιτητών, και να καμφθούν οι περαιτέρω αντιδράσεις σε έναν ξεκάθαρα αστυνομικό και υποβαθμιστικό για την Παιδεία νόμο.

Αλλά, όπως και με την επίδειξη συμμορίτικης δύναμης στα δρομάκια της Ν. Σμύρνης, έτσι και με αυτό το σόου ανούσιας πυγμής, θα υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι φοιτητές νίκησαν απέναντι στα πάνοπλα ΜΑΤ όταν υπεραμύνονταν της διαμαρτυρίας τους, ξεφτίλισαν τις πρυτανικές αρχές και τις ασυναρτησίες περί «φθορών» και επικοινώνησαν τον αγώνα τους, λαμβάνοντας στήριξη από καθηγητές, γονείς και τμήματα της κοινωνίας που δεν συναινούν στην κυβερνητική προσπάθεια εκφασισμού.

Θα βρεθούν ξανά στους δρόμους και σε αγωνιστικές διεκδικήσεις, αρχής γενομένης ήδη από σήμερα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ